El cineasta barceloní Jaume Collet-Serra, establert des de1992 a Los Ángeles, va presentar ahir al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges la seva tercera pel·lícula, Orphan, protagonitzada per Esther, una nena adoptada, amb un fosc passat i un secret que portarà a l'abisme la seva nova família.

Produïda, entre d'altres, per Leonardo DiCaprio, la cinta segueix l'estela de films amb personatges infantils gens innocents, amb moments de suspens, en una casa de disseny, a l'exterior de la qual sempre hi ha neu i gel. Collet-Serra va explicar que ha treballat amb un guió de David Leslie Johnson centrat en una "nena molt dolenta" i va deixar clar que no es considera un director de cinema de terror, encara que n'és aficionat.

Torna Daniel Monzón

Presentada en una de les sessions especials del Festival, Celda 211 és la nova pel·lícula de Daniel Monzón, un emocionant thriller carcerari amb un imponent Luis Tosar en el paper de Malamadre i el descobriment com a actor del jove Alberto Ammann.

Durant la projecció de la pel·lícula a l'auditori del certamen, el públic va quedar enganxat a les seves butaques i no va deixar durant 111 minuts de seguir les peripècies dels amotinats d'una presó, amb el pres Malamadre al front, i d'un funcionari en el seu primer dia de treball que, per sobreviure al motí, es farà passar pel que no és.

Després de passar pels festivals de Venècia i Toronto, Monzón va reconèixer ahir en la presentació del film que s'està complint el seu somni d'aconseguir que l'espectador "entri dins de la pel·lícula", com també va succeir ahir a Sitges.

Més veu per a la dona

La presidenta de l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (Cim), Inés París, va demanar ahir una major presència femenina en el sector, perquè es doti el cinema d'una veu "nova, sorprenent i que té molt a aportar". Durant una roda de premsa, va qualificar de "preocupant" que només el 7 per cent de les pel·lícules dels últims deu anys hagin estat rodades per dones o que només un 15 per cent dels guions estiguin escrits per dones, i va advertir que la situació està "estancada" i sense perspectives de millorar.

Així mateix, va considerar "preocupant" que les dones no puguin ocupar càrrecs directius en cinema i televisió, cosa que afecta els continguts, que no reflecteixen del tot la societat. "Falta que l'audiovisual sigui divers i tingui una major democratització", va assenyalar finalment.