La canonització de Francesc Coll i Guitart (Gombrèn -Ripollès-, 1812-Vic, 1875), el fundador de la Congregació de les Germanes Dominiques de l'Anunciata, està mobilitzant unes 25.000 persones que, des de diferents països d'arreu del món (on hi ha el llegat, bàsicament, educatiu i sociosanitari), s'estan traslladant a Roma, amb diferents modalitats de transport, per assistir a la cerimònia a celebrar a la plaça de Sant Pere el diumenge 11 d'octubre (10 del matí, en directe per La 2). Des de Girona, és previst que surtin un centenar de persones -professors, famílies, religioses...- vinculades als centres educatius.

La majoria estan optant per avions, que surten de Girona i Barcelona, tot i que també hi ha gironins que s'hi desplaçaran en autobús i cotxes particulars. La capella del centre educatiu situat al barri de Sant Narcís de Girona (en el número 3 del carrer del Pare Coll) estarà oberta a tothom a fi de seguir el desenvolupament de la cerimònia. El fet que, a l'Estat espanyol, el dilluns 12 d'octubre sigui festa ha facilitat l'assistència a la canonització.

La majoria de fidels catalans (a destacar Vic, diòcesi on pertany el Pare Coll, que ha organitzat un vaixell) han escollit viatges de quatre dies (de divendres a dilluns, o de dissabte a dimarts) en avió. També hi ha una oferta de 8 i 9 dies amb viatge en autobús i/o avió, que, a més d'assistir a la cerimònia, visita altres ciutats italianes (Venècia, Florència...). La base del programa indica que, dissabte, a les sis de la tarda, hi ha una trobada de tots els pelegrins a l'Angelicum, en què es farà un acte d'honor al Pare Coll. Després de la cerimònia de canonització, amb entrada restringida, a la plaça de Sant Pere, és previst un dinar de germanor.

I, finalment, el dilluns dia 12, està programada la missa d'acció de gràcies. Els fidels aprofitaran el viatge per visitar els punts més rellevants de la Roma històrica. El bisbe de Vic, Romà Casanova, presidirà l'eucaristia el diumenge dia 18 a Gombrèn. També hi ha misses previstes a Vic, Barcelona (a Santa Maria del Mar) i Girona. Els tràmits per entrar la causa de beatificació van començar el 1928. El Pare Coll va ser beatificat per Joan Pau II el 29 d'abril de 1979.La vinculació del Pare Coll amb la demarcació de Girona va ser contínua. El 1830, va ser admès al noviciat dels dominics a Girona (Sant Domènec de Guzmán). Tres anys més tard, a la mateixa ciutat, va rebre la tonsura i els ordes menors. Per afers polítics, el Pare Coll, exclaustrat, va marxar de Girona el 1835. Olot (1844), Gombrèn i Campdevànol (1845), Girona (1847) i Ribes de Freser (1852-53, inclòs en un recorregut que el va portar, entre d'altres, per la Pobla de Lillet i Bagà) són alguns dels municipis i anys en què va predicar. Francesc Coll va fundar, amb 7 noies, la congregació de les Dominiques el 15 d'agost de 1856 i, a partir d'aquí, a través dels anys, es van responsabilitzar, per una ?banda, de la gestió d'escoles públiques (amb plaça per concurs) i, per l'altra, l'obertura de nous centres educatius. La Casa Mare és a Vic, lloc on reposen les seves despulles.