El president de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, Álex de la Iglesia, considera que la del 2009 "ha estat una de les millors collites dels últims anys" per al cinema espanyol en la recepció que la Comunitat de Madrid ha oferit als candidats als XXIV Premis Goya.

"El cinema espanyol es fa en llibertat, no està lligat a ningú i per això té la capacitat de sorprendre i de ser diferent", ha defensat el també director.

"La raó per la que auquest la gent ha anat a veure cinema espanyol és perquè les pel•lícules han estat molt bones i ho han estat sense l'enorme suport publicitari amb què compten les superproduccions de Hollywood", ha destacat als mitjans després de la seva intervenció .

Pel que fa a les cinc candidatures que "Los abrazos rotos" ha obtingut en aquesta XXIV edició, enfront de les 16 opcions a premi amb les que compta "Celda 211" de Daniel Monzón o les tretze de "Àgora" d'Alejandro Amenábar, De la Església ha destacat que són coses que a ell mateix també li han ocorregut en el passat i que "són fruit del vot democràtic" dels membres de l'Acadèmia de Cinema.

El "penediment" d'Almodóvar

D'altra banda, De la Iglesia va assegurar "haver convençut" a Pedro Almodóvar perquè tornés a la institució que ell presideix, i que el cineasta manxec va abandonar el 2005, però va revelar que, finalment, el director manxec "es va penedir".

L'últim film d'Almodóvar, "Los abrazos rotos", opta a cinc candidatures en la propera edició dels premis del cinema espanyol, que es lliuraran el proper 14 de febrer. Cap d'elles correspon a la de millor pel•lícula o millor direcció.

El president de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya ha assegurat que un dels seus objectius des que el juny passat ocupés el càrrec en la institució és el d'aconseguir que el director de "Volver" torni, encara que no va volgut aclarir les raons per les quals el cineasta finalment no ha acceptat el seu oferiment.

El motiu pel qual Pedro Almodóvar va abandonar l'Acadèmia en 2005 va ser "el desacord amb el sistema de votació" i la "històrica falta de generositat que l'Acadèmia ha tingut amb ell", va dir aleshores el productor i germà del director de cinema, Agustín Almodóvar.