L'actriu britànica Jean Simmons, candidata dues vegades als premis Oscar pels seus papers a Hamlet (1948) i The Happy Ending (Con los ojos cerrados, 1969), va morir ahir als 80 anys a la seva casa de Santa Mónica (Califòrnia).

La protagonista de títols com Ellos y ellas (1955), La túnica Sagrada (1953), Sinuhé el egipcio (1954) i Espartaco (1960) patia càncer de pulmó.

L'última aparició en el cine de Simmons, guanyadora de dos Globus d'Or i un premi Emmy per la seva actuació a la minisèrie de la dècada dels vuitanta El pájaro espino, va ser en el film Shadows in the Sun, de David Rocksavage, aquest passat 2009.

Simmons va cridar l'atenció d'un caçatalents en una classe de ball amb només 14 anys i va filmar set pel·lícules abans de captar l'atenció de la indústria gràcies al seu paper a Grandes esperanzas, l'adaptació de la novel·la de Charles Dickens que va dirigir David Lean el 1946.

A Hamlet va compartir protagonisme amb Laurence Olivier i el film li va suposar la seva primera candidatura a l'Oscar, en la categoria de millor actriu de repartiment, pel seu paper d'Ofèlia. La seva segona nominació va arribar més de 20 anys després, pel seu paper d'esposa alcohòlica a The Happy Ending, aquest cop com a actriu principal.