La Comissió Europea aprovarà aquest dimecres el sistema d'ajuts al cinema espanyol per considerar que s'ajusta plenament a les regles del Tractat que permeten subvencions públiques per preservar la diversitat cultural, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores del cas.

L'Executiu comunitari considera "infundades" les queixes presentades per la plataforma 'Cineastes contra l'Ordre', que han bloquejat durant un parell de mesos l'autorització de les ajudes.

Brussel·les va exigir al novembre al Ministeri de Cultura que paralitzés la convocatòria de les subvencions al cinema de 2010 fins que s'aclarís si l'ordre ministerial que les regula vulnerava o no la legislació comunitària.

Les autoritats espanyoles van notificar a Brussel·les aquesta ordre ministerial, que regula el desenvolupament de la Llei de Cinema, el passat 29 d'octubre, i van reclamar a la Comissió que l'aprovés mitjançant el procediment accelerat. L'Executiu comunitari va acceptar en principi aquesta demanda d'accelerar l'autorització.

Però el grup 'Cineastes contra l'Ordre' va escriure a la comissària responsable de Societat de la Informació, Viviane Reding, el 27 d'octubre, amb les seves queixes sobre l'ordre.

Arran d'aquestes protestes, l'Executiu comunitari va decidir revertir el procediment accelerat i aplicar el procediment normal. Així, va notificar formalment a les autoritats espanyoles les al·legacions del grup 'Cineastes contra l'Ordre' i va demanar aclariments.

Després de rebre la resposta del ministeri de Cultura, la Comissió ha conclòs que les al·legacions de 'Cineastes contra l'Ordre' són "infundades" i que les ajudes al cinema espanyol s'ajusten plenament a les regles del Tractat que permeten subvencions públiques per preservar la diversitat cultural.

La comissària de Competència, Neelie Kroes, complirà així el seu compromís de resoldre aquest expedient abans d'abandonar el càrrec i cedir el relleu al comissari espanyol, Joaquín Almunia, el pròxim 9 de febrer, quan l'Eurocambra ratifiqui al nou Executiu comunitari.

Sense la notificació

Per la seva banda, fonts del Ministeri de Cultura, han informat a Europa Press que el Departament que dirigeix Ángeles González-Sinde, "no té cap notificació oficial sobre aquesta resolució". "Encara que si es confirma podria ser molt positiu no tenim constància oficial, és una qüestió burocràtica", han afegit les citades fonts.