La dècada de 1980 va veure néixer milers de canals de televisió local a tot Europa que des d'aleshores ençà no han parat de produir continguts que, des del punt de vista de la recerca històrica, són tan importants com els llibres, els diaris o els programes de ràdio.

Conscient de la necessitat de conservar i fer accessible aquest patrimoni documental audiovisual, que en molts casos pot estar amenaçat, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CDRI) de l'Ajuntament de Girona, en col·laboració amb l'Arxiu Nacional d'Andorra, ha impulsat l'Observatori Permanent d'Arxius i Televisions Locals.

Segons Joan Boadas, arxiver municipal de Girona i director del CDRI, per a l'Arxiu Municipal de Girona, la televisió més important és la de Girona, perquè és la que genera més quantitat d'informació local, la qual resulta imprescindible per entendre el propi territori i els personatges més rellevants.

Partint d'aquesta premissa, l'Observatori ha realitzat la Guia de bones pràctiques per a la creació d'un Observatori Permanent d'Arxius i Televisions Locals, un treball que recull les experiències dutes a terme des de l'àmbit gironí per fomentar la preservació, difusió i també comercialització del patrimoni audiovisual d'interès local.

"Hem treballat des de l'àmbit local però amb mentalitat global", assegura l'actiu arxiver de Girona, i explica que el mateix protocol és útil per a Girona o per a qualsevol altre ciutat del món que vulgui vetllar pel seu patrimoni audiovisual local. Amb la intenció d'abraçar la geografia mundial, el protocol s'ha editat en vuit idiomes.

Gràcies a la subvenció atorgada a aquest projecte per part del Consell Internacional d'Arxius (CIA/ICA) a través de la seva Comissió de Programes (PCOM), aquesta Guia ha pogut ser editada en quatre idiomes -català, castellà, anglès i francès- en la seva versió completa, i a quatre idiomes més -àrab, rus, hindú i japonès- en la seva versió reduïda.

L'objectiu final és promoure iniciatives que fomentin la cooperació estable entre els arxius i les televisions locals amb la finalitat de contribuir a la preservació del patrimoni audiovisual d'àmbit local, un patrimoni que en molts casos es troba en una situació de risc que amenaça la seva pervivència, a causa principalment de la manca de recursos de les empreses productores televisions locals.