El pressupost més gran per una pel·lícula realitzada a la Xina (vuitanta milions de dòlars) i gairebé quatre hores de metratge. John Woo no va ocultar l´ambició que tenia per adaptar la novel·la del segle XIII Els tres regnes, en la qual s´explica la lluita per assolir el poder d´un país unificat. Després de dos anys s´estrena finalment la versió que el mateix Woo ha adaptat pel públic occidental, en la qual redueix la durada del film però continua mostrant escenes d´acció a dojo.

Explica la història que l´any 208 abans de Crist, tot i que la Xina estava governada per l´emperador Han Xiandi, existien tres regnes independents. El primer ministre Cao Cao, àvid de poder, va utilitzar l´emperador per enfrontar tots tres regnes amb la idea de fer desaparèixer els estats i governar un país unificat. Aquesta lluita va desembocar en la batalla del penya-segat roig, en la qual centenars de milers de soldats provinents del tres regnes van lliurar un enfrontament que ha passat als annals de la història.

D´aquesta manera, el xinès John Woo estableix un obligat parèntesi dins la seva filmografia per tornar a les arrels del seu país. Seguint, en certa manera, els camins d´un altre pes pesant de la filmografia xinesa com és Zhang Yimou, John Woo deixa de banda les habituals històries de policies i lladres que l´han caracteritzat per oferir-nos un espectacle total que, això sí, deixa ben marcada l´empremta d´autor de cinema d´acció que l´ha catapultat a la fama internacionalment. Si el seu compatriota Yimou mostrava acció, història i grans pressupostos en films com Hero o La casa de la dagas voladoras, Woo ha decidit anar un pas més enllà per realitzar la pel·lícula d´època més ambiciosa de la història del cinema xinès. Com apuntàvem, conscient que el públic occidental no seria capaç de digerir quatre hores de conxorxes de palau i lluites sagnants, el director va decidir reduir-ne el metratge, fet que s´haurà de valorar si ha afectat l´estil narratiu de la pel·lícula.

El que resulta evident és que, amb Acantilado rojo, John Woo ha decidit intentar no trair-se a si mateix (ni el públic occidental que l´ha coronat) i, de retruc, fer-se un lloc dins de la històra del cinema del seu país. Acantilado Rojo té com a principal protagonista l´actor Tony Leung, un habitual de la filmografia asiàtica en general i d´aquest tipus d´històries d´època en particular. Només recordar l´excel·lent interpretació d´un samurai que va realitzar per Wong Kar-Wai a Ashes of time, un altre inspirat film que unia llegenda, acció, samurais i lluites espectaculars.

La fitxa

País: Xina. Any: 208.

Durada: 144 min.

Gènere: Bèl·lic.

Direcció: John Woo.

Intèrprets: Tony Leung,

Takeshi Kaneshiro, Chang Chen, Zhao Wei.

C Albèniz Centre, Ocine (Girona),

Olot, Arinco (Palamós), Cines Roses