La Biblioteca Pública de Palafrugell va estrenar la setmana passada el préstec dels primers quatre llibres electrònics de les comarques gironines, i van volar en poca estona. Els usuaris estaven esperant poder experimentar la lectura en una pantalla de 19x22x0,9 cm, que pesa 174 grams, i que pot contenir fins a 900 llibres amb una mida de lletra que el lector augmenta o redueix al seu gust. Aquests aparells es coneixen com e-readerse-books, tot i que e-book és un terme confús que també defineix un llibre digitalitzat.

Un dels primers "conillets d'índies" palafrugellenc, Montse Figueras, es mostra satisfeta del funcionament de l'aparell electrònic, que té una autonomia per girar unes 8.000 pàgines abans de tornar a carregar piles, però lamenta que l'oferta de llibres no coincideixi amb els seus gustos.

Per ara, els e-readers de les biblioteques públiques de Catalunya incorporen al disc dur un total de 248 títols digitalitzats de diversos gèneres, 109 en català, 92 en castellà i 47 en anglès. L'usuari el pot tenir durant 15 dies i l'ha de tornar intacte o pagar 250€ + IVA.

Molta informació en poc espai

Montserrat Figueras ha opinat per al Diari de Girona que "a la llarga pot ser molt interessant, però els títols que m'ha ofert no són els meus predilectes". Figueras no creu que el llibre en paper s'hagi de perdre, però diu que el llibre electrònic és "molt pràctic i interessant", sobretot perquè permet anar pel món amb molta informació emmagatzemada en poc espai.

La iniciativa, promoguda per la Subdirecció General de biblioteques del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, s'està posant en marxa també a les biblioteques públiques de Girona, Blanes, Figueres i Puigcerdà.

Carme Fenoll, directora de la Biblioteca Pública de Palafrugell, és una defensora de la presència de les biblioteques a les xarxes socials i dels canvis que les bibioteques estan fent per adaptar-se a les demandes dels nous públics.

"Per aquest Sant Jordi encara no veurem una explosió dels e-books al mercat, però penso que això passarà per Nadal", afirma Carme Fenoll, partidària d'"apostar fort per la digitalització" i fins i tot, si pot ser entrar al camp "de la música".

Fenoll afirma que els actuals e-bookse-readers de moment "no són cap meravella i potser no seran d'ús molt popular veient els tablets que van sortint".

També opina que, malgrat que l'oferta de clàssics de la literatura gratuïts en format digital, i vist que el preu dels llibres es força més baix que l'edició impresa, encara no és possible trobar les novetats de Sant Jordi en e-book. "Quan això sigui possible, tothom tindrà un e-reader, o un I-pad o el gadget que el substitueixi, a la bossa o a la maleta", sentencia.