Amb imatges reals o bé recreant-les a través de les paraules, el fotògraf Igor Kostin i el veterà periodista Tomàs Alcoverro s'han caracteritzat per donar veu a realitats que, molt sovint, han volgut ser silenciades a través dels canals oficials. Aquest ferm compromís amb la veritat i la voluntat de denúncia els ha valgut el premi LiberPress 2010, organitzat per la Diputació de Girona i la fundació homònima.

En paraules del president dels premis, Carles McCragh, ambdós representen la cultura solidària i humanitària que caracteritzen aquests guardons, que va definir tot analitzant-ne el palmarès com a "els més importants de l'àmbit de Catalunya, i els segons d'Espanya després dels Prínceps d'Astúries".

Igor Kostin és "l'home llegendari", definit així per The Washington Post, que va aconseguir la primera i única instantània de la central nuclear de Txernòbil el mateix dia de l'explosió del seu reactor, i que va poder burlar la fèrria censura de la URSS per publicar-se mundialment. El seu compromís amb el desastre nuclear va anar més enllà i va seguir visitant les zones afectades per la radioactivitat, retratant els "recuperadors" (que eren usats gairebé com a conills d'Índies per treballar a l'entorn dels reactors), i que "no trigaven ni una setmana en morir", com va recordar McCragh. El mateix Kostin ha estat greument afectat per la radioactivitat i ha hagut de ser tractat a Kíev, Moscou i Hiroshima.

El segon guanyador del LiberPress és el gran degà dels reporters de guerra Tomàs Alcoverro, i que en paraules dels organitzadors, suposa "el més gran i lúcid testimoni de tots els conflictes de l'Orient Mitjà", als qual dóna cobertura des de 1970. També se li ha volgut reconèixer "la immensurable erudició i magnífic llenguatge", a més dels seus valors humans i oberts, entre Orient i Occident.

En aquesta edició dels premis també hi té un pes especial la zona en conflicte on Alcoverro s'ha especialitzat (no en va és el país on viu), i que malauradament no sempre ha tingut tot el ressò mediàtic que mereixeria: el Líban. I és que, d'una banda, el LiberPress Associació ha recaigut en l'organització Amel, pel seu "infatigable treball humanitari entre els més desfavorits", així com per la seva tasca mèdica. A banda, també s'ha volgut atorgar el LiberPress Memorial als civils que van morir a Marjayún l'any 2006, "els morts innocents, els membres de la Creu Roja assassinats, i en record de tots els caiguts de la zona".

Qui també gaudirà d'un record especial en el lliurament dels LiberPress (que se celebrarà demà a l'Auditori) serà el recentment desaparegut José Antonio Labordeta, premi Camins 2009. Va emmalaltir abans de recollir-lo, i, just una setmana abans de morir, els responsables del LiberPress van poder reunir-s'hi per lliurar-li el premi.