New York a Cadaqués és el títol d'una exposició del fotògraf Òscar Amorós que posa en contrast dues poblacions de característiques urbanes i socials tan allunyades com la distància oceànica que les separa.

L'exposició que ara s'inaugura al Centre Cultural La Mercè de Girona neix l'any 2005 d'un projecte de fotografia abstracta que compara un edifici en obres de Cadaqués amb la ciutat de Nova York, a la recerca de l'essència minimalista de la gran ciutat, que és plasmada en blocs de formigó i ferros armats, la matèria primera de les ciutats actuals.

Oscar Amorós Photo Gallery persentarà per primera vegada aquest projecte al públic gironí. La inauguració oficial de l'exposició es va fer ahir, donant el tret de sortida a una sala que programarà específicament i de manera estable exposicions de fotografia, sota la direcció artística del fotògraf Martí Artalejo.

Artalejo és el comissari d'aquesta exposició sobre dues ciutats, dues realitats i una forma de viure que proposa un acostament abstracte, una analogia visual entre els dos indrets, tots dos importants i diferents, però alhora perfectament complementaris.

A Cadaqués s'hi troba la serenitat i el relax, un lloc màgic on un acostuma a gaudir agradablement del pas del temps, on els dies s'ajunten als mesos i als anys. Segons el fotògraf, la grandesa de Cadaqués prové "de la seva serenitat i qualitat de vida, del saber gaudir dels petits moments i de la bellesa que l'envolta". Per contra, les qualitats de Nova York passen per ser la ciutat que mai descansa, el punt neuràlgic de la modernitat i economia mundial, el referent cultural per excel·lència, segons el punt de vista dels organitzadors.

La programació, al complet

El nou espai expositiu presentarà les seves propostes a la Sala Pati, que concentrarà el projecte Foto Mercè. Com sigui, les dues primeres exposicions s'han situat a la sala del primer pis, ja que tenen un format més gran.

Ja de cara a l'any vinent, la programació del Foto Mercè s'inaugurarà amb una mostra de la banyolina Anna Bahí. Al febrer, la proposta se centrarà en una reflexió sobre el paisatge efímer, de la mà de Vicens Rovira, de Torroella de Montgrí. Els nus treballats i sorprenents de Putxi es podran veure el mes de març, mentre que l'abril serà per a la fotografia d'autor en blanc i negre de Tony Mateos. De cara al juny, s'anuncia una mostra amb les fotografies més avantguardistes de tota la programació, de la mà de la saltenca Anna Quiñones.

I pel que fa a la sala d'exposicions del Centre Cultural La Mercè, a l'abril s'hi ubicarà una exposició de Toni Vilches, mentre que al setembre s'organitza una mostra conjunta de fotoperiodistes de Girona. Aquesta darrera exposició es farà amb la col·laboració de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes.