De les muntanyes de Montserrat a Girona, Bruc ha començat a fer ressonar el seu timbal arreu del territori des de les pantalles de cinema. I és que ja s'ha estrenat aquesta ambiciosa producció que arrenca allà on acaba la llegenda, com explica el seu productor, Edmon Roch.

Ahir el gironí, acompanyat del director del film, Daniel Benmayor, i un dels seus protagonistes, Santi Millán, va ser als cinemes Ocine de Girona per presentar aquesta estrena nadalenca. Aquest és un film d'acció on el mite de David contra Goliat es fa present a partir de la dolorosa derrota del totpoderós exèrcit francès a mans del Timbaler del Bruc. Què hauria passat si hagués arribat a oïdes de Napoleó que tot havia estat un truc d'un simple carboner és la hipòtesi de la qual arrenca aquest "western a la catalana".

I és que, segons Roch, "a Catalunya no estem mancats d'herois, però sí que ens falta que ens els creguem, i que el cinema i la literatura els facin créixer com sí que ho han sabut fer als Estats Units". Ell mateix ja ho ha fet en diverses ocasions, bé "mostrant la realitat tal com va ser amb Garbo, gairebé com ho era amb Lope, o en aquest cas, fabulant què hauria pogut passar", donant suport un cop més a la seva ferma convicció que "la realitat té les millors històries".

Precisament repeteixen director i productor, jha que el projecte es va gestar durant el rodatge del film sobre Lope de Vega. "En Jordi va tenir la idea en veure l'estàtua del Timbaler a Montserrat", detalla Roch, "i jo, que sempre he cregut que quan s'acaben els contes poden començar grans històries, em vaig entusiasmar".

Un rodatge físic i exigent

On Bruc sí és totalment fidel a la realitat és en les localitzacions i ambientació, fins i tot havent de recórrer a un treball acurat de postproducció "per tornar el monestir a l'aspecte que tenia al segle XIX, o per esborrar de les preses aèries els pobles, les carreteres, els pals telèfonics i repetidors d'antenes que ara envolten Montserrat".

Precisament les imponents muntanyes suposen alhora una de les grans belleses del film, però també un dels principals problemes; i és que aquest ha estat un rodatge dur i molt físic. "Volíem filmar coses que no s'havien filmat abans", explica Roch, "i quan algú ens deia que era impossible pujar al damunt d'una de les agulles de Montserrat a rodar-hi, nosaltres dèiem que no, que simplement no ho havia fet ningú fins al moment". Això va implicar "un gran sacrifici" per part de l'equip de rodatge i dels actors, "que han arribat a caminar una hora i mitja per un corriol amb el pícnic penjant del cinturó". I això que entre el repartiment hi ha estrelles internacionals com Vicent Perez, cares tan conegudes com la del mateix Millán o la del protagonista, Juan José Ballesta (El Bola; Entrelobos) i la jove Astrid Bergès - Frisbey (que sembla haver-se aficionat al cinema d'acció ja que es troba rodant el quart lliurament de la saga de Pirates del Carib).

Roch només té elogis per al repartiment a qui va sotmetre a una tasca tan exigent, i que segons explica van mostrar un gran interès per conèixer el rerefons real d'on arrenca aquest film. "No em refereixo només als actors estrangers", puntualitza el productor, "sinó que jo mateix he fet un procés d'aprenentatge molt important, d'aprofundiment tant en els fets com en els indrets on van passar".

En el cas de Santi Millán, recorda com l'actor es va presentar al càsting "automaquillat i "sense" un ull, per poder interioritzar millor el personatge i fer més bé la prova". El productor gironí creu que Millán en el seu paper de malvat serà una gran sorpresa del film, "perquè el públic el té més associat a papers graciosos però està magnífic com a renegat mercenari". I parlant de Vincent Perez, destaca que hagi "renunciat a les comoditats d'una estrella com ell per participar en un projecte que per a nosaltres és ambiciós, però que veient la seva filmografia no deixa de ser una pel·lícula petita, independent".