"O un arriba a Barcelona, o se'n va al més enllà". Aquesta és una dita popular ben arrelada entre els joves senegalesos, que somnien fer el salt a Europa per superar la manca d'expectatives que els ofereix el seu país. Així ho va explicar ahir el rector de la universitat Cheikh Anta Diop de Dakar (Senegal), Saliou Ndiave, que ha fet una estada de tres dies de treball a la Universitat de Girona amb l'objectiu de tancar un conveni de col·laboració en matèria de depuració d'aigües residuals, foment del turisme cultural, i també en immigració, per trobar maneres d'evitar la dramàtica fugida en massa de la gent jove, estudiant les causes del fenomen, a partir dels coneixements de la UdG.

Les sessions de treball han inclòs una visita a l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) i al Laboratori d'Enginyeria Química Industrial (Lequia) a la recerca d'ajuda per deputar les aigües negres senegaleses, una autèntica assignatura pendent a molts indrets del continent més pobre del Planeta.

Segons Rosa Terradellas, vicepresidenta d'Estudiants, Cooperació i Igualtat de la UdG, la delegació senegalesa proposa que els professors senegalesos es puguin formar en el Màster en Ciència i Tecnologia de l'Aigua de la UdG. Però amb això no n'hi ha prou, perquè no només els manquen coneixements, sinó també recursos per depurar les aigües, i per això es vol plantejar un programa que involucri el Govern senegalès.

Si la globalització també abasta als programes de cooperació, serà benvinguda per als senegalesos, que busquen acords amb el "seu" Museu del Mar i el "nostre" Museu de la Pesca de Palamós. El turisme és la seva tercera font d'ingressos de divises, després de la pesca i l'agricultura, però només es defensen en turisme de balneari i de natura, i volen potenciar el turisme cultural, un fet que, de passada, contribuiria a reforçar la identitat cultural d'un país o es parla més d'una desena de llengües natives i que té el francès com a llengua vehicular.

Saliou Ndiave és conscient que els estats-nació europeus com Espanya, França, Itàlia o Alemanya es van consolidar al llarg dels segles XVIII i XIX, i diu que les nacions africanes es troben ara en aquest procés històric, que se'ls presenta com una oportunitat en la mesura que s'alliberen de la colonització.

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, amfitriona de la delegació senegalesa, va explicar que "ara tenim els temes plantejats i hem de concretar un programa". Els senegalesos van entrevistar-se també amb el delegat del Govern espa?nyol, Francesc Francisco-Busquets.