Perdre la noció del temps a la xarxa, connectar-se a altes hores de la nit o sentir angoixa quan no es navega poden ser símptomes que una persona és addicta a Internet, però a més en alguns casos aquesta addicció pot emmascarar una profunda depressió.

A Espanya, entre el 80 i 90 per cent de la població adulta navega per Internet, i un 5 per cent d'ells n'abusa o en fa un mal ús; dins aquest grup hi ha els addictes a la xarxa, tot i que les estadístiques resulten difícils de determinar perquè estracta d'una nova patologia coneguda com a "addicció sense substància", caracteritzada per la falta d'un component quínim a què enganxar-se.

Segons Enrique Echeburúa, catedràtic de Psicologia Clínica de la Universitat del País Basc, el perfil més freqüent d'aquests addictes és d'una persona que es rebutja a si mateixa i que és solitària o avorrida. I és que l'altractiu de la xarxa és, segons Echeburúa, que permet "crear un món de fantasia, una identitat fictícia i un tipus de relacions socials" que milloren l'estat d'ànim de la persona, que es pot arribar a sentir "eufòrica".