Un equip internacional de ?científics, entre els quals es trobava el professor del departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Oriol Oms, ha descobert a Geòrgia les evidències més antigues de la presència d'Homo erectus, centenars d'anys abans de la seva aparició a l'Àfrica. Segons publica aquesta setmana la prestigiosa revista Proceedings, els primers Homo erectus es podrien haver originat a Euràsia i no a l'Àfrica, ja que els investigadors han trobat a Dmanissi (Geòrgia) restes d'estris que "evidencien la presència d'aquesta espècie fa 1,85 milions d'anys, centenars de milers d'anys abans de la seva aparició a l'Àfrica", informa la UAB.

Les teories més acceptades indiquen que l'Homo erectus, baixet i amb un cervell petit, va ser el primer homínid a sortir del continent africà per colonitzar Euràsia, els continents europeu i asiàtic, per després anar evolucionant cap a un cervell i una altura més grans i una capacitat cada cop més gran per desenvolupar tecnologia. El jaciment de Dmanissi, no obstant això, posa en dubte aquestes teories i obre les portes a dues noves interpretacions de la dispersió dels primers homínids.

La primera possibilitat és que l'Homo erectus es desenvolupés a Euràsia a partir d'un ancestre que va arribar des de l'Àfrica fa més d'1,85 milions d'anys, mentre que la segona contempla que ?s'hagués originat a l'Àfrica, migrant a ?Euràsia, i haver viatjat de retorn a l'Àfrica posteriorment. Per a Oriol Oms, "es tracta d'un enigma ?sense resoldre sobre un aspecte clau de l'evolució humana" i afegeix que ara "són necessàries més ?excavacions per trobar restes més ?antigues que decantin la balança cap a una de les dues opcions".

Els Homo erectus més antics de l'Àfrica daten d'entre 1,78 i 1,65 ?milions d'anys, segons els ?diferents estudis, de manera que el nou descobriment situa aquesta espècie a Euràsia entre 70.000 i 200.000 anys abans que a l'Àfrica.