La barcelonina editorial Seix Barral, concebuda el 1911 com un negoci d'arts gràfiques a gran escala, compleix els seus primers cent anys amb un catàleg que inclou els grans de la Literatura Universal i planta un peu a l'any 101 de la seva era abocant-se en les noves veus literàries.

La directora editorial, Elena Ramírez, rememora la feina d'altres que la van precedir com Carlos Barral, Jaime Salinas, Joan Petit, Mario Lacruz o Pere Gimferrer i assevera que ara es tracta de conservar el seu llegat i, a la vegada, "forjar un nou planter d'autors", del qual ja despunten Ricardo Menéndez Salmón, Isaac Rosa o la terrassenca Laura Fernández.

Precisament, Fernández mostra la seva satisfacció per poder pertànyer al segell, on diu que li han donat suport des que va lliurar el seu manuscrit, i on va ser-hi un autor com Ernesto Sábato, amb un llibre fonamental per a ella: Sobre héroes y tumbas.

Ha plogut molt des que al desembre del 1911, Victoriano Seix Miralta s'associés amb els germans Luis i Carlos Barral Nualart per inaugurar un nou taller d'arts gràfiques al número 219 del carrer Provença, amb les últimes tecnologies i avenços de la indústria.

No obstant això, segons Ramírez, igual que van fer ells i els seus descendents, els actuals gestors de Seix Barral -des del 1982 en el Grup Planeta- aposten per primar "la qualitat i la llibertat, la tradició i el risc", cuidant els escriptors de la casa, però també els llibreters i els lectors i, si és possible, creant un nou públic més jove "que acabi creixent amb Seix Barral, com van fer d'altres abans", ha dit la directora editorial.

Respecte als canvis introduïts en aquest àmbit, especialment per l'arribada de la digitalització, l'editora remarca que estan "completament inserits en les noves tecnologies, treballant amb tota mena d'aparells i utilitzant com a tècniques de promoció tots els suports, des del facebook als blocs".

"No es pot aturar -prossegueix Ramírez- el corrent d'aigua que ve, encara que sóc de les que creu que encara hi ha un llarg camí de pervivència entre els llibres de paper i els ebooks. També cal preservar el llibreter i l'autor i tenir molt en compte totes les mesures que garanteixin la seguretat i els drets dels que treballen en el procés de creació". En aquest sentit, alerta que "els drets d'autor poden ser vulnerats si ara no es fan bé les coses".

Setmana de celebracions

Una vintena de premis Nobel han publicat a Seix Barral al llarg d'aquest segle, i una llista inacabable d'autors nacionals. Els lectors, d'altra banda, han pogut passar les pàgines de les obres de la francesa Muriel Barbery, tot DeLillo, la novel·la negra de Donna Leon i Nansa Larsson o els títols de Carson McCullers.

Durant la festa d'aniversari celebrada aquesta setmana a la ciutat comtal, diversos d'aquests escriptors s'han volgut sumar, encara que sigui des de la distància, a la celebració i algú com Mario Vargas Llosas va asseverar que Seix Barral és una editorial que va contribuir "de manera decisiva a obrir les portes i finestres d'Espanya a la literatura i el pensament més moderns, en èpoques molt difícils, quan aquesta tasca implicava riscos i exigia una enorme tenacitat i valentia".

Per arrodonir la commemoració, val a dir que s'ha publicat un llibre sobre la història de l'editorial, s'ha posat en marxa un concurs sobre quin és el títol favorit dels lectors i durant l'estiu es durà a terme una campanya per "pintar les llibreries de blanc", amb els exemplars més importants del segell als aparadors.