La Comissió Europea va aprovar ahir l'actualització de la fitxa tècnica de la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) perquè pugui ser administrada també en nens i nois, després que s'hagi subministrat des de 2006 a nenes i dones. Per prendre aquesta decisió, la Comissió Europea ha seguit la recomanació del Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP) de l'Agència Europea del Medicament.

Així ho va anunciar Sanofi Pasteur MSD, la companyia que comercialitza Gardasil, la fitxa tècnica del qual inclou des d'ahir un estudi que demostra la seva eficàcia clínica en la prevenció de berrugues genitals en homes de fins a 26 anys. Aquest anàlisi clínic se suma a d'altres que posen de manifest l'"alta resposta immune" que produeix la vacuna en adolescents entre 9 i 15 anys, segons va explicar la companyia farmacèutica

Benoît Soubeyrand, director mèdic de Sanofi Pasteur MSD a Europa, va explicar que a més del seu benefici directe, la vacunació enfront del VPH en els homes pot ajudar a disminuir la circulació del virus entre la població i millorar l'acceptació de l'aplicació d'aquesta teràpia entre les noiesinclou ara l'eficàcia clínica de la vacuna en la prevenció de les lesions precanceroses d'anus causades pels tipus 16 i 18 del VPH, tal com s'ha demostrat en un subestudi realitzat entre homes homosexuals.

Gardasil és una vacuna indicada a partir dels 9 anys per a la prevenció de lesions genitals precanceroses (cervicals, vulvars i vaginals) i càncer cervical, relacionats de manera causal amb certs tipus oncogènics del VPH.

El VPH és molt comú i infecta els teixits mucosos de les diferents parts de l'organisme. Generalment, el cos elimina el virus espontàniament sense símptomes però en un número significatiu de casos infecta persistentment el teixit i pot causar lesions que derivin en càncer.