El debut literari de Lluís Llach al febrer amb Memòria d'uns ulls pintats, el tercer i últim volum de les memòries de Jordi Pujol i una radiografia sobre la "trama secreta" de l'espoliació del Palau de la Música són algunes de les novetats editorials que inauguren l'any. El cantant Lluís Llach serà un dels protagonistes del primer trimestre del 2012 amb la novel·la Memòria d'uns ulls pintats (Empúries), una història d'amor entre homes lliures ambientada al barri de la Barceloneta, a principi del segle XX.

L'expresident Jordi Pujol tornarà a les llibreries el dia 23 de febrer amb el tercer i últim volum de les seves memòries, publicades per Proa, en què tracta tant sobre l'ascens al poder de José María Aznar com dels dos tripartits i no oblida incloure un epíleg amb la seva visió de l'evolució del país.

Una altra de les novetats ve signada pel periodista Jordi Panyella, el qual a Fèlix Millet, el gran impostor (Angle Editorial), a la venda al gener, radiografia l'espoliació del Palau de la Música i aporta noves revelacions sobre el cas.

Gener serà també el mes en què es publicarà el nou títol de l'escriptor Valentí Puig, Barcelona cau (Proa), sobre els tres últims dies de la Guerra Civil, i la segona novel·la del periodista Xavier Bosch, Homes d'honor, que torna a protagonitzar l'exdirector del diari Crònica, Dani Santana.

Rosa Regàs presentarà La desgràcia de ser dona (Ara Llibres); Albert Villaró donarà a conèixer L'escala del dolor (Columna), en què narra la investigació d'un assassinat durant la visita de Sarkozy a Andorra, i Jordi de Manuel relatarà en La mort del corredor de fons (Edicions 62) una història de conflictes relacionats amb la immigració i les noves màfies a Barcelona.

Carles Porta, molt conegut arran del seu treball sobre el poble pirinenc de Tor, torna a principi d'aquest any amb FAGO. Estima'm quan menys m'ho mereixo perquè és quan més ho necessito (La Campana), una crònica del cas de Fago (Osca) en què té el seu protagonisme la germana de l'home declarat culpable. Així que avancin les primeres setmanes de l'any, en els prestatges es podran trobar altres obres com Carretera Secundària (Proa), de Joan Carreras, o la reedició per part d'Edicions 62 de l'Obra Completa de Joan Fuster.

Jordi Coca també serà present amb En caure la tarda (Edicions 62), una novel·la sobre el desencant de l'home actual, igual que la periodista Marina Espada, que oferirà al lector La dona que és va perdre (Empúries). Gabriel Janer Manila torna amb Amor captiu (Columna), en què aborda la relació entre una jove i el seu segrestador, i l'enigmàtic Nil Barral, a Amsterdam Llibres, publica El Picasso desconegut.

Pau Vidal serà a les llibreries amb Fronts oberts, amb el qual va obtenir el Marian Vayreda 2011, i també tornarà a mantenir contacte amb els lectors Joan Barril, que al març tornarà amb El caçador d'ombres (Edicions 62). El segell Pòrtic aposta per autors com Francesc Miralles, que a final de mes publicarà 365 idees per canviar la teva vida, i per un altre autor d'èxit com Àlex Rovira, que prepara per al març La vida interior.

El retorn de Miquel de Palol

En l'apartat de poesia destaca el retorn després d'una dècada de Miquel de Palol, que al febrer presentarà Aire amb cel de fons (Proa).

Durant el primer trimestre de ?l'any també destaca el fet que diferents grans autors veuran traduïdes al català les seves obres com Carlos Ruiz Zafón, a qui Columna publica al gener El presoner del cel, Donna Leon que arriba amb Carn de canó (Edicions 62), o Paul Auster, que al febrer serà a la Ciutat Comtal per presentar Diari d'hivern (Edicions 62). Jo Nesbo tindrà en català El redemptor (Proa), igual que José Saramago amb la seva inèdita Claraboia (Edicions 62) o Patricia Cornwell amb Boira vermella (La Magrana).