La versió en anglès de l'enciclopèdia virtual Wikipedia estarà fora de servei durant les 24 hores d'avui, en protesta per la llei antipirateria Stop Online Piracy Act (SOPA), que debat el congrés dels Estats Units.

"La comunitat de Wikipedia ha decidit sometre a una apagada la versió en anglès de Wikipedia durant 24 hores, en protesta per les protestes de legislació d'Estats Units", va indicar avui al seu lloc web la Fundació Wikipedia, que dirigeix la comunicació de la companyia.

En cas d'aprovar-se, el projecte de llei SOPA i la seva versió al Senat "danyaran l'Internet lliure i obert, i proporcionaran noves eines per a la censura de llocs web internacionals dins d'Estats Units," afegia el comunicat.

Protesta de diverses entitats

L'enciclopèdia on-line Wikipedia és només una de les empreses que forma part de la plataforma Netcoalition.com, a la qual s'hi han unit d'altres com per exemple Google, Yahoo!, Facebook, Foursquare, Twitter, Amazon, Mozilla, AOL, eBay, PayPal, IAC, LinkedIn, OpenDNS i Zynga, amb l'objectiu d'intentar paralitzar la iniciativa legislativa.

Google i Facebook també van deixar oberta ahir la possibilitat de declarar una apagada als seus serveis, però al tancament d'aquesta edició cap dels dos gegants informàtics ho havia confirmat encara.

El projecte Stop Online Piracy Act (SOPA), la data límit d'aprovació del qual és el dia 24 de gener (dimarts vinent), permetria al Departament de Justícia nord-americà investigar, perseguir i desconnectar qualsevol particular o empresa que es pogués veure acusat de pujar a la xarxa material registrat sota drets d'autor, tant dins com fora del país.

Des de 1998, la llei que perseguia la pirateria als Estats Units era la denominada Digital Millenium Copyright Act. Aquesta llei obligava a retirar el material il·legal amb dret d'autor de les pàgines web que fessin ús d'aquest, però diferia amb la SOPA amb el fet que no tenia competència sobre el que fos publicat en d'altres països.