Més de 200 persones amb discapacitat intel·lectual de diferents organitzacions de l'Estat, entre elles institucions, centres especials de treball, centres ocupacionals i associacions, participen en la creació d'uns murals de trencadís que s'incorporaran a totes les botigues de Mercadona d'Espanya a llarg de 2012.

La idea va sorgir fa dos anys després de la proposta del director tècnic de la Divisió Polidores de Pamesa, Antonio Ballester, qui va proposar a la Fundació Roig Alfonso de la Comunitat Valenciana, la primera a col·laborar, fabricar un mural de trencadís per decorar la peixateria de la botiga de Mercadona del carrer Roger de Llúria, a València. Després d'aquest primer mural, la idea va tenir tal èxit que es va proposar un altre dis?seny per a la secció de carnisseria dels supermercats. El projecte va anar calant en la cadena, es va incrementar el nombre de comandes i finalment es va decidir incorporar-los en totes les botigues.

Els encàrrecs han fet possible que als usuaris dels centres per a persones amb discapacitat i col·laboradors se'ls presenti una possibilitat de treballar i formar-se en la tècnica del trencadís, així com potenciar les seves capacitats de concentració i el seu esforç.

"És un orgull. Volem demostrar que som capaços de fer-ho i l'èxit depèn de nosaltres. Els detalls són el que més costa però després em fa molta il·lusió que tota la gent que conec el vegi quan vagi a comprar", afirma José Cruz, usuari del Centre Especial d'Ocupació de la Fundació Síndrome de Down de Castelló.

Aquest centre compta amb 12 persones amb discapacitat intel·lectual i una amb síndrome de Down. Jose Luis Blasco, el responsable d'equip del Centre Especial d'Ocupació de la Fundació Síndrome de Down, destaca que "en la situació de crisi en què estem ara ens ha anat molt bé. Al principi era un repte difícil però ho han superat molt bé i ara estan molt motivats".

El trencadís consisteix en una espècie de mosaic realitzat amb fragments de rajoles units amb argamassa. Aquesta tècnica està lluny de ser senzilla ja que requereix precisió i concentració. Tal com comenta Javier García, monitor del Centre Ocupacional Buris-Ana d'Ivadis a Borriana, "quan van veure que havien de fer un mural de 5 metres, es van espantar. El primer dia pensàvem que no seríem capaços però a base d'esforç superem les dificultats i el vam tirar endavant".

"Aquesta tècnica requereix d'un gran treball de coordinació i concentració que ajuda les persones amb discapacitat intel·lectual a millorar les seves habilitats", diu Rosabel Almela, monitora del Centre Ocupacional Belcaire d'vadis a la Vall d'Uixó.