La nova llista anual de puntuacions de vins que realitza el reconegut crític Robert Parker, editor de la revista The Wine Advocate, ha deixat en molt bon lloc tres vins d'Espelt Viticultors, de Vilajuïga. El tast de vins catalans d'aquest any ha estat realitzat per primer cop pel prestigiós tastador Neal Martin el qual va provar més de 600 vins catalans procedents de diferents denominacions d'origen.

Entre els vins de la DO Empordà tastats per Martin destaquen els 93 punts que li atorga al vi negre de criança Espelt ComaBruna 2009 del celler Espelt.

Martin l'ha definit com "un cupatge de syrah i carinyena de vinyes plantades el 1905, amb 14 mesos de criança en bóta de roure francès. Té un vivaç i meravellós bouquet curull de syrah, bruc, violetes esmicolades i pètals de roses triturades, que estan bellament definides".

"En boca", ha seguit detallant Martin, "té una entrada suau i sedosa, amb notes de maduixa fresca, gerds i notes de pela de taronja, els tanins succintament preparats amb una carícia, pura, un final completament fascinant que és una alegria. Aquest és un vi femení i seductor".

Altres vins d'Espelt puntuats

De l'esmentada llista de Robert Parker, cal fer esment de dos vins més d'Espelt Viticultors que també han merescut una alta puntuació. Es tracta del negre de criança Espelt Terres Negres 2010 que ha obtingut un prestigiós 90 punts i que segons Martin, "té una agradable aroma de gerds i nabius enllaçats amb notes de cedre i sotabosc. En boca és de cos mitjà, amb tensos tanins i una acidesa cítrica molt fina. Té un magnífic focus i tensió cap al final amb notes de móres fresques i terra. Aquest és un negre de l'Empordà plaent".

L'altre vi tastat i puntuat és el negre jove Espelt Sauló 2011, amb 88 punts i del que la nota de Robert Parker diu que "Té un nas obert i carnós, amb notes a fruits vermells. En boca és molt equilibrat, amb una textura rodona i agradable i una bona acidesa. Baies negres, juntament amb xocolata negra i menta, combinats amb armonía en un senzill però ben elaborat final que llisca en la boca amb gust".

Des dels seus inicis, Espelt ha volgut recuperar les vinyes autòctones (algunes d'elles centenàries) i conrear les varietats tradicionals de la comarca.