La primera ovació de Canes 2012 se l'ha endut De rouille et d'os (que podem traduir com Rovell i os), del francès Jacques Audriard (El profeta). Una dramàtica història d'amor amb el belga Matthias Schoenaerts i l'actriu francesa Marion Cotillard, Oscar pel seu paper d'Edith Piaf a La vie en rose i ara, ferma candidata al premi d'interpretació del Festival.

Basada en contes de Craig Davidson que exploren els racons més foscos de l'home, la pel·lícula s'ambienta precisament al voltant de Canes. Un pare, acollit amb el seu fill a casa una germana, hi refà la vida gràcies al seu passat de boxejador. Comença una relació especial amb una domadora d'orques quan la noia perd les cames arran d'un accident; el vincle es resisteix a l'amor, fins que una nova tragèdia ho canvia tot. Una d'aquelles pel·lícules que excel·leixen més per com estan fetes que no pas pel seu resultat global.

Roman Polanski i Woody Allen, per la seva banda, han estat els protagonistes de dos films que se'ls ha dedicat. Roman Polanski: A Film Memoir, de Laurent Bousereau, és un documental sobre la vida extraordinària de Polanski, des de la infantesa al gueto de Varsòvia fins avui; i Woody Allen: A Documentary, de Robert Weide, que per?tany a la sèrie American Master.