La figura d'un home madur contrastava ahir barrejada entre els joves participants a l'assemblea dins el rectorat ocupat pels estudiants. Salomó Marquès hi va anar per tenir informació de primera mà sobre el que estan passant a la UdG.

Va participar a l'assemblea per donar suport als estudiants?

Quan vaig saber que hi havia una assemblea hi vaig anar per recollir informació i veure com plantegen les coses. No era tant donar-los suport, sinó informar-me com a professor i dir-hi la meva.

I què els va dir?

Uns posaven més èmfasi en constituir-se en assemblea, mentre altres volien un comitè representatiu. Hi havia algun professor i també gent del PAS que es van oferir. Jo els vaig dir que una cosa no exclou l'altra. També els vaig advertir que vénen els exàmens i la fi de curs, i com sempre la protesta pot quedar en res. S'ha de començar a pensar a mantenir viva la mobilització amb vista al curs vinent. Si volem fer un país diferent, la Universitat hi ha de jugar la seva carta. La Universitat hauria de ser una institució crítica, però no ho és. La Universitat hauria d'estar a primera fila demanant un país diferent, però els banquers continuen guanyant sous altíssims i jubilacions daurades, mentre esclafen els de sota; això és immoral.

Justifica que s'impedeixi als treballadors del rectorat anar a treballar?

Són mesures de pressió que cal fer. Més que justificar-los, els entenc. Si jo tingués la seva edat, també ho faria. Mentre no hi hagi violència, els entenc.

No troba que la protesta s'hauria de fer davant la Generalitat i el Govern espanyol?

Sí, però els mecanismes que tenen els estudiants són protestar davant les seves autoritats. Després, com a ciutadans, també poden anar amb els indignats.

Li sembla que poden fer efecte accions com l'ocupació?

És indispensable que la gent faci pressió des de baix perquè es mobilitzin també els de dalt. Crec que la plantada dels rectors dimecres al ministre Wert és perquè n'estan tips, però també perquè saben que tenen pressió a sota. Han trigat massa a plantar-se. Fan carreteres que no porten enlloc i retallen l'Educació, i això ho pagarem d'aquí a uns anys.

Estem davant una nova forma d'organitzar-se socialment?

No ho sé. A mi aquesta assemblea em recorda bastant les que fèiem a l'últim fanquisme. Però hi ha aspectes nous, com Internet, que donen immediatesa al moviment. Però mentre siguin estudiants i prou, els faltarà informació. Els estudiants tenen ganes de millorar i fer una universitat més participativa, però els falta informació sobre com organitzar-la. Això no és culpa només de la UdG, sinó d'un Govern que ha fet el que ha fet.