La mugada és el nom de les riuades del riu la Muga, que habitualment es produeixen a la tardor a causa de les pluges abundants a la seva capçalera; però enguany, i per segon any consecutiu, es donaran a principis d'agost i s'enduran a qui atrapin cap a un mar de música i poesia.

Serà gràcies a la segona edició del festival Mugada, un certamen organitzat per l'associació cultural del mateix nom i que demà farcirà Sant Llorenç de la Muga amb un programa d'arts escèniques que bascula entre noms reconeguts -Enric Casasses, Quico Pi de la Sera o Canimas- i nous valors ?-com el quintet de fusta Misaluba o la banda Bradien.

El programa d'aquesta segona edició, gratuïta i que s'ubicarà de nou a la Font Pudosa, fa un especial incís en les propostes que combinen ambdues disciplines. I és que segons l'organització, "el festival va néixer de la necessitat de donar a conèixer iniciatives mestisses entre música i poesia", així com del fet de poder "gaudir de diverses de les principals figures del nostre país en aquestes arts". A més, però, el programa també acollirà una proposta teatral, per acabar d'arrodonir un programa que arencarà a mitja tarda i que s'allargarà fins ben entrada la matinada.

Tot i els complicats moments en què es troba la cultura al nostre país, des de l'organització s'ha volgut seguir apostant per aquest projecte, que l'any passat va congregar prop de 1.500 persones. La bona acollida dispensada en aquella ocasió a Toti Soler, Juanjo Bosk, Pau Riba i Roger Mas ha fet que enguany es decidís tornar a aposar per aquest format.

Fins ben entrada la matinada

El programa de demà arrencarà amb el pregó poètic del cronista i crític Joan de Sagarra, fill del creador de Vides Privades, que llegirà alguns poemes satírics del seu pare. El seguirà el duet de Navata DitiFet, on el poeta i rapsode Quim Ponsa i Albert Cuevas ofereixen una aposta per una poesia senzilla, popular, directa i compromesa. Repetidors de l'edició del 2011, l'accent teatral el posaran Sabine Dufrenoy i Hermann Bonnín, que l'any passat van presentar Les ungles de guant / Ronda de Rimbaud i enguany es renoven amb Faig guàrdia al polvorí, centrat en aquesta ocasió en Apollinaire.

Seguint amb la combinació entre música i poesia, Carles Hac Mor i el quintet de fusta Misalube presentaran Ho vaig fer fer.

El programa seguirà amb dos pesos pesants de les dues disciplines més ben representades al festival Mugada: en música, Quico Pi de la Serra (que acompa?nyat per Amadeu Casas i Joan Pau Cumellas oferirà el seu nou espectacle Quicolabora); i en poesia, un recital d'Enric Casasses.

La nit la tancaran Bradien i Escoffet, i el Sagrat Cor d'Eduard Canimas; una bona manera de deixar-se endur per una riuada cultural en ple Empordà.