La proposta del director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, de canviar el nom d'aquest centre ha generat una gran controvèrsia en el món cultural i polític i són ja diverses les personalitats, partits i entitats que han expressat el seu rebuig a la iniciativa. Serra es va pronunciar divendres a favor de redefinir el nom del MNAC i introduir-hi d'alguna manera la referència "Barcelona", per donar-li més projecció internacional. "No es pot anar pel món amb un nom com MNAC i tampoc no es pot renunciar a una marca com Barcelona", va afirmar Serra. Les crítiques a la proposta no s'han fet esperar.

Un dels polítics que ha expressat les seves reticències a aquesta modificació és el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana (CiU), que ahir va afirmar que considera que "si a la marca MNAC se li vol afegir Barcelona i això suma, perfecte, però en cap cas s'ha d'amagar la nació a la qual l'art del museu representa". "Si es vol gua?nyar visibilitat internacional, el que cal fer és canviar l'estatus de Catalunya, no el nom de Museu Nacional", va assenyalar el regidor de la formació nacionalista.

Per la seva banda, el grup municipal d'ERC a Barcelona tampoc secunda la proposta de Serra i opina que canviar el nom del MNAC per fer referència a Barcelona "és propi d'una mentalitat provinciana". "Si és Nacional, ho és de Catalunya", subratlla la formació republicana. El diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va recordar a Pepe Serra, a més, que només pot modificar el nom del museu si el Govern li ho permet.

També el partit independentista Solidaritat Catalana per la Independència (SI) s'oposa a la iniciativa, que ahir va qualificar d'"injustificada i innecessària". El diputat de SI Toni Strubell va afirmar que "el valor nacional i simbòlic del museu estan per damunt de l'esnobisme individual que pugui mantenir qualsevol equip humà que ho gestioni temporalment". El líder independentista va remarcar que "tothom sap" que la Tate Gallery té la seva seu a Londres, que el Moma està a Nova York i el Prado, a Madrid, malgrat que cap d'aquests museus incorpora en la seva marca el nom de la ciutat en la qual es troben.

Reticències de la cultura

La polèmica per l'eventual canvi de nom del MNAC va arribar també a les xarxes socials, on la majoria d'internautes van expressar, en molts casos amb humor o ironia, les seves reticències a aquesta possible redefinició.

El periodista, escriptor i productor Toni Soler va assegurar a Twitter que no veu "per què MNAC és més inapropiat que MACBA i Moma", mentre que el sociòleg Salvador Cardús afirmava: "No estic en contra de substituir acrònims per noms clars, però coses com MNAC o MNTEC són culpa de la BCN del disseny arrogant". Molt més crític es mostrava el director de la Fundació CatDem -vinculada a CDC-, Agustí Colomines, qui va escriure ahir en un dels seus tuits: "Un altre nom per al MNAC. Molt bo! Més val no fer cas de propostes idiotes. Que treballi i calli".