Centenars de nadons prematurs es beneficien de la llet materna donada per altres mares que, de manera altruista, la cedeixen a algun dels set bancs de llet materna que actualment operen a Espanya.

Es tracta de nadons que en la majoria dels casos no poden ser alletats per les seves pròpies mares, perquè en néixer molt abans del que els correspon les dones no estan preparades per generar llet. En la resta de casos, alguna patologia de la mare o del nounat fa que no pugui ser alletat directament.

La segona millor opció

Des de l'obertura del primer banc de llet humana l'any 2001, Espanya ja compta amb set bancs d'aquest tipus que tenen com a finalitat alimentar a centenars de nounats, gràcies a les nombroses dones que es troben en període de lactància i que decideixen compartir la seva llet amb aquests nadons prematurs.

En només onze anys, el nostre país ha sumat aquests set a la llista dels 166 bancs de llet que hi ha actius a Europa, amb l'objectiu de promoure el consum de llet materna donada.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, aquest tipus de llet és la segona millor opció a l'hora d'alimentar un nounat, per darrere de la llet que li pugui donar la seva pròpia mare.

La doctora Nadia García, coordinadora del banc de llet humana de l'Hospital 12 d'Octubre, explica que la llet donada no és equiparable a la materna perquè en ser pasteuritzada perd valor nutricional i immunològic, però segueix sent la segona millor opció.

García ha assenyalat que el volum de llet donada augmenta cada any, des que es va inaugurar aquest banc l'any 2007.