Dos bessons de set anys amb autisme han aconseguit en només dues setmanes, gràcies a una teràpia, trencar la "cuirassa de vidre" que els mantenia aïllats de la resta del món i comunicar-se amb els seus familiars.

Els pares d'Enrique i Cristina Vaz Salazar, tots dos metges de la localitat sevillana de Dos Hermanas, van saber quan tot just tenien 3 anys que els seus fills patien un trastorn general de desenvolupament de l'espectre autista, que impedeix la comunicació tot i que permet actes estereotipats.

No parlaven, no miraven als ulls ni prestaven atenció a res, no raonaven, no acceptaven imprevistos -"això és una cosa que els posava molt nerviosos"- i no comprenien ordres, expliquen els pares. Des d'aquell moment van començar amb les teràpies conductuals tradicionals, a ritme de 5 hores diàries. "Aprenien a fer coses de manera repetitiva, però s'estressaven: Enrique s'arrencava els cabells i els dos nens es menjaven la roba", ha explicat la mare, Concepción Salazar, estomatòloga. A més, els seus comportaments seguien sent "caòtics", semblaven "no comprendre res" i la resta del món "els era estrany i fins i tot s'adormien quan celebràvem els seus aniversaris".

Després d'anys infructuosos, Enrique, anestesiòleg, va conèixer el mètode Babysapien, creat per Marta Eugenia Rodríguez de la Torre, investigadora amb experiència en tècniques per al desenvolupament de la intel·ligència.

"Vam entendre amb claredat el seu rigor científic i, a més, no requeria gairebé la col·laboració dels nens, la teràpia actuava estimulant i potenciant el que els falla, el seu sistema nerviós central", ha exposat Enrique.