Multitud de ciutadans d'arreu del món estan creant invents per "salvar-se" de la fi del món. La data del darrer dia de la Terra seria avui, segons algunes interpretacions del calendari maia. El dia 21 del mes 12 (desembre) de ?l'any 2012. Altres lectures apunten, "només" a un canvi de cicle. El final d'una era i l'inici d'una altra.

La realitat, però, és que molt probablement no passi res i que aquest text es pugui llegir al darrer minut del dia d'avui sense que el planeta s'hagi extingit. No haurà xocat cap planeta contra la Terra ni arribarà cap flamarada solar que farà que el món sigui inhabitable ni apareixeran extraterrestres a bord d'una nau que s'enduran a tothom per fer-ne pintxos. Haurà estat, doncs, un engany. Una estafa planetària que haurà permès a alguns fer negoci amb la venda de tota mena d'objectes, la construcció de refugis amb capacitat per desenes de persones després d'un pagament astronòmic o fins i tot l'organització de festes de "comiat" de la vida.

És el tema de moda dels darrers mesos i setmanes i sobretot dels darrers dies. Entrar a buscadors d'Internet i posar la paraula "fi del món" en diferents idiomes provoca un retorn de milions de respostes. En anglès apareixen més de 2.800 milions d'enllaços. En castellà hi ha 21 milions d'opcions i en català, més de 7 milions de recerques.

Una multitud de curiosos i turistes es van acostar ahir fins al Monument de Tortuguero, al sud-est de Mèxic, on es va trobar el primer jeroglífic que fa referència a aquesta data, convertit ara en un improvisat lloc de culte. S'hi va començar a aplegar gent de manera improvisada.

No tot és tant bonic, però. Els maies s'han posat de moda gràcies a la celebració del "13 B'aktun", tal com s'anomena l'inici d'una nova era, però els indígenes guatemalencs, els seus descendents directes, segueixen oblidats, exclosos i marginats.

Tot i que els capellans, ancians i guies espirituals maies seran els qui dirigeixin les cerimònies religioses, en la festa els indígenes no tindran cabuda en aquests llocs. El Govern guatemalenc ha destinat sis milions ha atraure els turistes estrangers i no a motivar la participació dels indígenes, que segons xifres oficials representen més del 42 per cent dels habitants.

A la Xina, les autoritats han detingut els últims dies gairebé un miler de persones de sectes apocalíptiques per difondre rumors sobre la imminent fi del món, basant-se en la profecia maia. D'aquests, almenys 400 seguidors de la secta Déu Totpoderós -creada el 1990 a la província de Henan (centre-est)- van ser detinguts a la província de Qinghai, ubicada a l'oest de la Xina, d'acord amb la cadena britànica BBC.