L'exposició que el Museu Reina Sofia dedicarà a Salvador Dalí serà una de la atraccions expositives de la temporada, en què el Museu Thyssen aprofundirà en l'impressionisme i l'hiperrealisme i el Prado reunirà per primera vegada tota l'obra de Juan Fernández El Labrador.

De març a juny, i per primera vegada, es podrà contemplar unida tota la producció coneguda de Juan Fernández El Labrador, pintor espanyol de la primera meitat del segle XVII i referent dels inicis de la història de la natura morta a Espanya.

El trazo español en el British Museum. Dibujos del Renacimiento a Goya presentarà, des de març fins a juny a El Prado i per primera vegada fora del Regne Unit, la col·lecció de dibuixos d'artistes espa?nyols del British Museum, considerada una de les més importants del món.

El Museu Reina Sofia proposa una intensa programació per al 2013. El 15 de gener inaugurarà la primera gran retrospectiva a Europa del fotògraf nord-americà Robert Adams (Orange, Nova Jersey, 1937), considerat un dels més singulars i influents cronistes de l'oest nord-americà. Especial importància en la programació tindrà la mostra dedicada a la Col·lecció Patricia Phelps de Cisneros que obri?rà les seves portes el 22 de gener i que és la primera organitzada a Europa i la més completa realitzada fins ara.

Metonímia és el títol de la retrospectiva que s'ha organitzat mai sobre Cristina Iglesias, una de les creadores espanyoles amb més projecció internacional. A partir de febrer, l'exposició del Reina Sofia examinarà, amb més de cinquanta peces, l'àmplia producció de l'escultora des dels seus inicis.

I procedent del Centre Georges Pompidou, el 24 d'abril obrirà les portes una de les mostres més completes realitzades fins al moment sobre Salvador Dalí. Dues-centes obres procedents d'importants institucions i dels tres dipositaris del llegat Dalí, entre ells la Fundació de Figueres.