L'Orquestra del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg, dirigida per Valery Gergiev, que aquesta nit actua a l'Auditori de Girona, oferirà deu concerts a vuit ciutats durant aquest mes de gener, en una gira on interpreten majoritàriament els grans compositors russos. En el concert d'avui, la tercera invitació a l'Auditori de la Devesa, interpretarà la Simfonia Patètica de Txaikovski, de la qual aquesta gran orquestra n'és una bona especialista.

La gira va començar dijous al Gran Teatre del Liceu amb l'òpera Iolanta, de Txaikovski, en versió concert -que es tornarà a oferir demà diumente-, que va suposar el debut al coliseu de la Rambla barcelonina de la soprano Anna Netrebko, i ahir a la nit a l'Auditori de Barcelona amb un festival Txaikovski, amb el pianista cubà Jorge Luis Prats com a solista.

En un moment en el qual la crisi afecta de manera especial la cultura, Gergiev predica la seva aposta per l'educació: "Cada any he intentat que vinguin més estudiants i escoles al Mariinsky i, encara que és important vendre entrades, a vegades l'èxit comercial pot anar en detriment de l'educació o la formació. L'educació no és comercial, sinó un projecte humanitari".

En el marc d'aquesta filosofia situa Georgiev l'experiència que viurà a l'estiu del 2014, quan dirigeixi per primera vegada la National Youth Orchestra dels EUA, "un cas especial perquè s'han preocupat de triar els millors joves intèrprets dels Estats Units".

El Teatre Mariinsky cuida també la seva aposta per la joventut a través de la seva acadèmia, on es va formar la pròpia Anna Netrebko, un dels fenòmens emergents de la lírica internacional, que dijous va rebre una tancada ovació al Liceu. "Intentem donar quatre o cinc oportunitats als músics, cantants i ballarins, perquè puguin desenvolupar el seu talent sense pressions", comenta el director.

La gira de l'orquestra del Mariinsky portarà la popular formació russa, posteriorment, a actuar a Madrid (dia 14), Alacant (dia 15), Vitòria (dia 16), Oviedo (dia 17), Santa Cruz de Tenerife (dia 19) i Las Palmas de Gran Canaria (dia 20).