Els Premis Nacionals de la Crítica en Llengua Catalana han recaigut aquest any en Narrativa en Jordi Coca, per la seva obra "En caure la tarda", i en Poesia en Jordi Llavina, per "Vetlla". Per la seva banda, l'escriptora catalana Clara Usón, amb l'obra "La Hija del Este", i el poeta Juan Carlos Mestre, per "La Bicicleta del Panadero", han guanyat el Premi Nacional de la Crítica 2012 en Llengua Castellana, concedit per l'Associació Espanyola de Crítics Literaris.

Malgrat que no té dotació econòmica, aquest premi té un extraordinari prestigi, que li dóna el fet de premiar els millors escriptors de les quatre llengües de l'Estat.

Coca mostra un monòleg interior, en què el personatge va construint el passat des del present: el seu matrimoni, el secret que envolta la mort en accident de la seva dona, les relacions amb la seva cunyada, amb el veïnat i les seves veïnes lesbianes, la seva professió, etc.

En canvi "Vetlla", de Llavina, és un extens monòleg poètic, en què l'autor s'enfronta 26 anys més tard a una frase, "jo no hi seré i tu em vetllaràs", que el trasllada al tema de la pèrdua de la innocència i la joventut a través de l'evocació de l'adolescència.