Els actors Michael Douglas -en el seu primer paper després de superar un càncer- i Matt Damon han causat sensació al Festival de Canes, donant vida respectivament a Liberace (famós pianista nord-americà de music-hall, mort de sida el 1987) i al seu amant, el jove Scott Thorson, a Behind the Candelabra, de Steven Soderbergh. Amb perruques anys setanta, ?guarnits amb vestimentes llampants molt gais i envoltats del glamur kitsch de l'univers Liberace, Douglas i Damon broden els personatges. Entregats, sotmetent-se a canvis físics durant el rodatge i a intenses sessions de maquillatge, encarnen aquesta parella de gran diferència d'edat, que comença la relació amb una passió sexual ?desenfrenada, per acabar sis anys després als tribunals.

Behind the Candelabra hauria pogut tenir una carrera comercial fins als Oscar, però es tracta d'una producció televisiva, que diumenge ja s'emet per la cadena nord-americana HBO, anunciant-se amb la frase: Abans que l'Elvis; abans que l'Elton John, Madonna i Lady Gaga, hi hagué Liberace.

En la competició, ahir, dos altres films. La gran bellesa, del napolità Paolo Sorrentino, va dividir radicalment les opinions sobre un film que presenta un home, periodista d'èxit i seductor impenitent que, als seus seixanta-cinc anys, segueix sent el rei de la vida mundana de la societat benestant a Roma. Un magnífic Toni Servillo és aquest personatge.

Molt menys pretensiosa, l'actriu Valeria Bruni-Tedeschi va presentar la comèdia dramàtica Un castell a Itàlia. Es tracta d'una autoficció, que l'autora -germana de Carla Bruni- dedica al seu germà, mort de la sida, i que protagonitza conjuntament amb la seva pròpia mare, Marisa Borini, i el que fins ara havia estat la seva parella sentimental, el jove Louis Garrel.