Cada any la Festa Major de Cassà de la Selva s'inicia el divendres el vespre, amb la celebració la Nit dels Músics de Cassà, que arriba aquest any a la seva XXXVIII edició i a més enguany té un aspecte especial que és la celebració dels 100 anys de la cobla Selvatana.

Efectivament fou el 13 d'octubre de 1913, a l'Aplec de l'ermita del Remei que aquesta cobla-orquestra començà el seu camí i que , ara, arriba al segle d'existència. Per aquest any les actuacions de la Selvatana, en el decurs de la festa major tindrà una importància més significativa.

Avui al vespre, a 2/4 de 9, a can Trinxeria s'inaugurarà l'exposició retrospectiva de la història dels cents anys de la Selvatana, seguidament es llegirà el pregó, que tindré l'honor d'efectuar i a les 10 al passeig Vilaret la Nit dels Músics que comptarà amb una cobla integrada per 120 instrumentistes. Hi seran tots els nats i residents a la població, els components actuals de la Selvatana i de La Principal de Cassà, ex músics de la Selvatana, han estat invitades les dues cobles centenàries, els Montgrins, fundada el 1894 i La Principal de la Bisbal, fundada el 1888, que aquest any celebra també el 125 aniversari, a més joves instrumentistes de la cobla del Col·legi de Santa Maria de Blanes i de les escoles de música de cobla de Palafolls i Vidreres.

Tots ells, dirigits per Antoni Mas Bou, interpretaran sis sardanes i en aquesta audició se n'estrenaran dues, Bufant els cents anys de Jordi Feliu, intèrpret de tible i Selvatana centenària de Josep Farràs, intèrpret de tenora, components els dos de l'actual Selvatana. No cal dir que la darrera serà la popular i coneguda sardana, El sereno de Josep Coll i Ligora.

Els altres dies de la Festa, a més de diversos actes, la sardana i especialment la Selvatana hi serà present en moltes ocasions.

El diumenge dia 26 a 2/4 de 6 de la tarda, a la plaça de la Coma : Audició de sardanes per la cobla La Principal de Cassà.

El dilluns dia 27 a 3/4 de 12, a la plaça de la Coma: dues sardanes per la cobla Selvatana, seguidament, ball de gegants i capgrossos . A 2/4 de 6 al Passeig, tres sardanes amb la cobla Selvatana i audició completa a cura de La Principal de Cassà.

I, el dimarts dia 28 Cassà es vesteix de Música, amb La Selvatana com a protagonista celebrant el seu centenari, que farà durant tot el dia actuacions en diferents indrets de la vila rememorant els seus millors moments i els instrumentistes més rellevants.

Serà un passeig per la història de la Cobla-orquestra.

Els Amics de la Sardana de Cassà i amb ells tota la població viurà llur festa, i aquest any de manera excepcional amb la commemoració d'aquest cent anys de la seva cobla, ja centenària i tal com manifestà el que fou alcalde la vila, Josep Dausà (1983-1999): La Selvatana és una institució que prestigia la vila i la projecte arreu.

federació sardanista de catalunya

Hem rebut la notícia de que la Federació Sardanista de Catalunya, vol passar a ser una Confederació. Ens hem posat en contacte amb FSC i aquesta és l'explicació que ens han donat:

"Segons la Llei 4/2008, una Confederació és una Associació de Federacions mentre que una Federació és una associació d'Associacions. La Federació Sardanista de Catalunya, però, històricament havia incorporat com a membres tant, altres Federacions, per exemple la Unió de Colles -UCS, com Associacions, com persones físiques, de manera que s'havia convertit en un melting pot, de manera que fins i tot, tenia com a membres colles que ja estaven afiliades a la UCS. D'altra banda, tenia una Junta Directiva que era votada pels membres de la Federació, però no tenia cap dependència orgànica ordinària dels seus membres de forma que podia actuar autònomament. La Confederació ve a reformar tot aquest garbuix, en fer que els membres només siguin associacions de persones físiques o jurídiques, agrupades bé sigui per modalitat de la pràctica sardanista, bé sigui per territori, fins al punt que en casos concrets, per exemple els informadors sardanistes, que no en seran membres individualment, sinó agrupats en una divisió orgànica que es pot convertir en associació si ells ho volen. D'altra banda, l'Assemblea General i la Junta de Govern estarà formada directament per representants de les federacions i associacions el que representa una dependència orgànica total d'elles. Per últim, s'aprofita per modernitzar les missions i els Estatuts en funció dels requeriments del sardanisme actual". Podeu consultar l'avantprojecte dels estatuts al web de la FSC.