Sergi Bonet s'ha presentat embolicat amb la bandera de la sinceritat per competir amb Joaquim de Ciurana a les eleccions a rector de la UdG del proper dia 19. En una presentació adreçada als treballadors (PAS) del Campus de Montilivi, Bonet va dir ahir que si durant el seu mandat el claustre tomba l'informe del rector, ell plegarà. Una presentació amb llàgrimes i rialles.

Moltes van ser les notícies que va revelar Bonet ahir, arrencada de la campanya electoral. Utilitzant el to seriós de l'orador que sap que afronta un repte històric, però amb posat de proximitat i franquesa, Bonet va anunciar, a la sala d'actes de la Facultat de Ciències, que canviarà la gerència de la UdG, la qual quedarà reduïda a un gerent i un vicegerent. El nom del gerent no el va revelar per respecte a la seva estabilitat laboral (en cas de no guanyar), però sí el del vicegerent, que seria Jaume Masó, actual administrador de l'Escola Politècnica Superior.

El candidat no va amagar que l'amenaça pesa sobre els estudis de Filosofia de la UdG perquè només tenen 16 estudiants i la Generalitat podria decidir tancar-los. El seu programa proposa que, atès que bona part dels professors de Filosofia -i també de Filologia, un cas semblant- acrediten competències en llengua anglesa, cal obrir l'oferta per internacionalitzar unes titulacions que poden interessar a estudiants d'altres països. En el cas de Filologia Hispànica, l'oferta s'ha d'enfocar als països sud-americans, oferint si cal estudis a distància, que "funcionarien fins i tot en el cas d'una Catalunya independent", va dir.

Arquitectura Tècnica podria experimentar un procés en paral·lel al Brasil o altres països emergents. Si no ho fem, va advertir Bonet molt seriosament, "la Generalitat ens reduirà fins a convertir-nos en un college anglès".

També els màsters s'hauran d'internacionalitzar. Va posar com a exemple el creixent interès de molts països de la Mediterrània per temes que afecten la immigració. I resulta que la UdG té ara mateix fins a 15 grups treballant en migracions. Però "sense gaire contacte entre ells". Per Bonet, els països interessats "poden finançar una recerca multidisciplinària que poques universitats poden desenvolupar com la nostra, coronat per un màster internacional".

El recurs a acords amb països emergents -el Brasil, l'Equador...- va ser molt present en boca d'un candidat que sap que la retallada ha arribat per quedar-se, però hi respon amb optimisme perquè creu que es poden trobar inversions estrangers a canvi de coneixement i formació. Aquesta és la "fórmula Bonet" per fer front a la retallada i garantir la universitat pública i autònoma.

El candidat, emocionat, no va poder contenir les llàgrimes i, entre sanglots, va pronunciar el lema de la seva campanya: "Si volem, podrem!". Però també va saber fer riure l'auditori quan va reconèixer que pot perdre: "De fet és el que passa sempre", va dir qui es presenta a rector per tercera vegada.