La Diputació de Girona subvenciona aquest any la restauració i conservació de 46 immobles d'interès patrimonial -com esglésies, castells o edificis emblemàtics- de 43 municipis de les comarques gironines. La Junta de Govern de l'ens ha decidit destinar-hi una partida global de 700.000 euros, una xifra que ajudarà a cobrir entre el 14 i el 90% del cost global de tots els projectes presentats. Les ajudes han estat demanades per 36 ajuntaments, vuit entitats sense ànim de lucre i el Consell Comarcal de la Selva. Amb nou actuacions, la comarca del Baix Empordà és el territori gironí on es realitzaran més actuacions tot i que, en general, les aportacions oscil·len entre els 10.000 i els 23.000 euros

"La Diputació de Girona, de sempre, ha tingut una atenció especial a la recuperació del patrimoni de les comarques gironines. En comparació amb l'any passat, la xifra econòmica és una mica menor però creiem que és un gran projecte en aquests temps de dificultats", explica el vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de l'Àrea de Cooperació Local, Cultural i d'Acció Social, Xavier Soy. La major part de la subvenció, 560.000 euros, s'ha destinat a projectes presentats per ajuntaments gironins. Uns ajuts que han estat molt repartits arreu de les comarques gironines. Només hi ha tres pobles -Celrà, Beuda i Puigcerdà- que s'hagin emportat dues subvencions.

D'altra banda, 130.000 euros s'han lliurat a vuit entitats sense ànim de lucre que han demanat ajudes per tirar projectes de recuperació i restauració patrimonial. Es tracta de les parròquies de Púbol, de Ridaura i Puigcerdà; l'obreria de Santa Cristina de Lloret de Mar; la fundació privada del Sant Sepulcre de Palera; la junta veïnal de Batet de la Serra; l'Associació d'Amics de l'Alta Garrotxa, i el particular Jaume Marcó de Quart. També s'ha concedit una subvenció de 10.000 euros al Consell Comarcal de la Selva per a la consolidació de les muralles del castell de Montsoriu.

28 de les 46 ajudes subvencionen més del 50% del cost global dels projectes. En el cas del castell d'Esponellà, la subvenció representa el 90% del total de l'actuació de restauració i hi ha onze obres més que tenen una subvenció del 90% i nou del 80%. Les aportacions són molt repartides, per això van des del 10.000 fins als 23.000 euros, segons la dificultat del projecte.