El Conca insta Catalunya a digitalitzar-se confiant en el món cultural

En una agenda de desafiaments adverteix que "no hi ha futur" si no hi ha una adaptació al nou entorn

26.07.2014 | 00:00

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha redactat una agenda de desafiaments que la revolució digital planteja a la societat catalana des d'un punt de vista transversal: tecnològic, econòmic i social. El seu president, Carles Duarte, entén que el país travessa amb el procés nacional un moment "apassionant" políticament però adverteix que el debat sobre com afrontar el nou entorn digital "no es pot aplaçar" perquè sinó "no hi haurà futur". El president Duarte entén que políticament la situació de Catalunya exigeix molta atenció. Però alerta que el moment actual també és "transcendent" perquè està en joc "la transformació en el camp del coneixement i de l'economia".
L'informe redactat pel CoNCA "posa damunt la taula" que "no hi ha futur de qualitat per al país sinó s'aposta a fons per la digitalització". En aquesta aposta, a més, cal col·locar "en un lloc clau" la cultura, perquè "ofereix enormes possibilitats per modernitzar la societat".
La vicepresidenta Gemma Sendra remarca que ha arribat el moment "de decantar-se per l'economia de coneixement".
I en aquesta elecció, en la mateixa línia que Duarte, Sendra subratlla que "la cultura té un paper bàsic i prioritari com a motor de creativitat, d'esperit d'avantguarda i de recerca de nous llenguatges". El repte del món cultural no passa tan sols per trobar el seu encaix dins l'entorn digital sinó també en liderar "contaminant" la resta de sectors.
Xavier Cubeles, de Barcelona Media, també autor de l'informe, explica que demana que es flexibilitzi el concepte de cultura i de les arts per "situar-lo en un context més ampli" per treure el màxim profit en la digitalització. A Catalunya cal fer també, com ja ha tingut lloc en altres parts del món, un acord "entre govern, empreses i societat" per veure com s'avança.
Actualment, constata Sendra, la cultura s'està governant "de manera aïllada" i cal buscar "sinèrgies amb les empreses, la manera d'aprofitar els xarxes socials i la interactivitat de la ciutadania, i de interrelacionar-se amb la resta d'estaments de la societat".
L'informe també proposa una agenda on es plantegen els principals desafiaments que "cal emprendre com a societat en tots els àmbits". Està estructurada al voltant de quatre eixos: creació, producció i difusió de continguts digitals; cuitadania i comunitats culturals; administració i drets de propietat intel·lectual, i empresa.

Trencar fronteres
Xavier Cubeles resumeix que l'informe en el fons aconsella "trencar" amb les fronteres que separen els diferents sectors de la societat -i en el cas de la cultura amb les barreres que separen les diferents arts i els seus formats de producció- per pensar en la revolució digital a partir de la metàfora d'una colònia de tèrmits on tot té sentit si s'observa de manera transversal i global però no aïllada i individual.

Cultura

Pujolboira pinta un Sant Sopar davant el Montgrí a l'absis de l'església d'Albons

?L'artista, «satisfet del resultat», no ha dibuixat el característic castell perquè la construcció...

Jerusalem protagonitza la nova exposició del centre d´art Bòlit

Jerusalem protagonitza la nova exposició del centre d´art Bòlit

El Centre d'Art Contemporani Bòlit_La Rambla de Girona exhibeix des d'ahir el muntatge...

El nou Pla de Museus preveu la fusió del d´Història i l´Arqueològic

El nou Pla de Museus preveu la fusió del d´Història i l´Arqueològic

El projecte preveu crear el Centre d'Arquitectura de Catalunya i l'ampliació del MACBA, i deixa...

El gestor cultural Eduard Bech dirigirà el Museu de l´Empordà

El gestor cultural Eduard Bech dirigirà el Museu de l´Empordà

Llicenciat en Història de l'Art, és actualment responsable de comunicació dels Museus d'Olot

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema