El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha redactat una agenda de desafiaments que la revolució digital planteja a la societat catalana des d'un punt de vista transversal: tecnològic, econòmic i social. El seu president, Carles Duarte, entén que el país travessa amb el procés nacional un moment "apassionant" políticament però adverteix que el debat sobre com afrontar el nou entorn digital "no es pot aplaçar" perquè sinó "no hi haurà futur". El president Duarte entén que políticament la situació de Catalunya exigeix molta atenció. Però alerta que el moment actual també és "transcendent" perquè està en joc "la transformació en el camp del coneixement i de l'economia".

L'informe redactat pel CoNCA "posa damunt la taula" que "no hi ha futur de qualitat per al país sinó s'aposta a fons per la digitalització". En aquesta aposta, a més, cal col·locar "en un lloc clau" la cultura, perquè "ofereix enormes possibilitats per modernitzar la societat".

La vicepresidenta Gemma Sendra remarca que ha arribat el moment "de decantar-se per l'economia de coneixement".

I en aquesta elecció, en la mateixa línia que Duarte, Sendra subratlla que "la cultura té un paper bàsic i prioritari com a motor de creativitat, d'esperit d'avantguarda i de recerca de nous llenguatges". El repte del món cultural no passa tan sols per trobar el seu encaix dins l'entorn digital sinó també en liderar "contaminant" la resta de sectors.

Xavier Cubeles, de Barcelona Media, també autor de l'informe, explica que demana que es flexibilitzi el concepte de cultura i de les arts per "situar-lo en un context més ampli" per treure el màxim profit en la digitalització. A Catalunya cal fer també, com ja ha tingut lloc en altres parts del món, un acord "entre govern, empreses i societat" per veure com s'avança.

Actualment, constata Sendra, la cultura s'està governant "de manera aïllada" i cal buscar "sinèrgies amb les empreses, la manera d'aprofitar els xarxes socials i la interactivitat de la ciutadania, i de interrelacionar-se amb la resta d'estaments de la societat".

L'informe també proposa una agenda on es plantegen els principals desafiaments que "cal emprendre com a societat en tots els àmbits". Està estructurada al voltant de quatre eixos: creació, producció i difusió de continguts digitals; cuitadania i comunitats culturals; administració i drets de propietat intel·lectual, i empresa.

Trencar fronteres

Xavier Cubeles resumeix que l'informe en el fons aconsella "trencar" amb les fronteres que separen els diferents sectors de la societat -i en el cas de la cultura amb les barreres que separen les diferents arts i els seus formats de producció- per pensar en la revolució digital a partir de la metàfora d'una colònia de tèrmits on tot té sentit si s'observa de manera transversal i global però no aïllada i individual.