La companyia Els Joglars ultima la creació de VIP, la seva pròxima obra, en la qual el director teatral Ramon Fontseré, segons ha revelat, fa una reflexió sobre "la complaença desmesurada" que a vegades es dispensa als nens i que els pot convertir en "petits tirans" a partir d'un episodi viscut per l'escriptor palafrugellenc Josep Pla.

L'espectacle s'està preparant al centre de creació d'Els Joglars a La Cúpula de Pruït, a Osona, i s'estrenarà al teatre Principal de Saragossa el 18 de setembre i el 8 octubre a Madrid, al María Guerrero del Centro Dramático Nacional.

Per segona vegada consecutiva des que està al capdavant d'Els Joglars, Fontseré dirigeix una obra teatral del seu grup que en aquest cas resumeix com "una metàfora sobre l'excessiva atenció i afecte".

Segons l'opinió de Fontseré, "la vida és ondulant, i l'educació i la relació del món adult amb els nens ha anat canviant al llarg de la història. En la nostra moderna societat actual ens sembla que el nen ha assolit el màxim privilegi que el fa equiparable al tracte que rep una Very Important Person (VIP)".

VIP és una reflexió "sobre aquesta desmesurada atenció, afecte i complaença que tenim els més grans, els pares, la societat, cap als nens. Jo sóc d'una ?generació en la qual els pares i mestres ?tenien autoritat i tot això ara s'ha capgirat. Em pregunto si no estem creant un petit tirà, un monstre".

La reflexió de Joglars i de Fontseré arrenca, segons el director teatral i actor, d'un episodi viscut per l'escriptor Josep Pla, a qui van demanar que vigilés a una nena d'uns dos anys, dolça, d'ulls blaus, que l'escriptor va posar als genolls i quan se la va acostar a la cara, impensadament la nena el va mossegar, davant la qual cosa un sorprès Pla va haver de reprimir un crit.

Per tot això Fontseré fa la reflexió i la trasllada a l'escenari de: "protegim la infància, però qui ens protegeix a nosaltres?".

L'escenografia on transcorrerà aquest nou espectacle "serà funcional i austera, en un espai en què hi haurà un petit pòdium inclinat envoltat d'un semicercle de tires de plàstic".

Els actors recrearan els papers de "nens, de pares o de professors" ja que "es tracta d'un espectacle dins de l'estil expressionista en el qual l'enllaç d'escenes és per suggestió, en un llenguatge que trenca el convencional i que entra per l'emoció".

VIP tindrà música de Jean Baptiste Lully, músic contemporani de Molière, i també de Richard Strauss, per a la qual s'utilitzaran instruments de percussió.

L'equip artístic d'aquest nou projecte teatral de la companyia catalana està integrat per Ramon Fontserè, Pilar Sáenz, Xavi Sais, Dolors Tuneu i Xevi Vilà, amb dramatúrgia i text de Fontseré i Martina Cabanas.

Des que va prendre la responsabilitat d'estar al capdavant d'Els Joglars, aquesta és la segona vegada que Fontseré dirigeix un dels seus espectacles després de l'adaptació lliure de l'obra cervantina de El coloquio de los perros, que es va poder veure al festival Temporada Alta de Girona i que va suposar el retorn de la companyia als escenaris catalans després de set anys de silenci.