L'escriptor grec Babis Plaïtakis, que acaba de publicar a Espanya El Greco i el Gran Inquisidor, defensa en una entrevista que el pintor Doménicos Teotocópulos va ser "un emigrant que, malgrat les dificultats amb què es va trobar, va mantenir sempre la dignitat i la seva llibertat".

Plaïtakis, que ha dirigit diverses pel·lícules i documentals relacionats amb les arts plàstiques, comenta que la figura d'El Greco apareix aviat en la seva vida, ja que tots dos van néixer en la mateixa ciutat, Heraklión, i ja d'adult va voler indagar en els buits que hi ha sobre la seva vida. En aquesta novel·la històrica, que en castellà publica Mil·lenni i que s'ha traduït a l'anglès, francès, italià i xinès, rastreja la seva peripècia vital, des de la seva joventut a Creta, fins a la seva estada a Itàlia, primer a Venècia i després a Roma, i es deté a Toledo, la ciutat a la qual va arribar amb 36 anys, i on es va enfrontar amb el Gran Inquisidor, un home que volia demostrar que la seva obra era herètica.

La seva primera idea va ser escriure un guió cinematogràfic, però amb tots els documents que va consultar i el que va anar descobrint va arribar a la conclusió que havia de construir una novel·la. "En la seva vida hi ha buits importants, dels quals no hi ha testimonis. Sabem que quan va marxar de Creta amb 26 anys ja era considerat el millor artista de l'illa i que a Venècia va unir la tècnica de la tradició bizantina amb el nou art del Renaixement, però el perdem de vista durant quatre anys". La novel·la se centra en aquests anys, dóna compte de les seves relacions i no òbvia els problemes que va tenir amb la Inquisició.