Milers de persones han après a parlar en públic amb correcció i sense sentir pànic gràcies a l'autora de "Cómo escribir y pronunciar un discurso", un "best-seller" que fa tres dècades que es publica als Estats Units i que Alba Editorial edita ara a Espanya.

Quin és el secret del seu èxit? Què ha convertit al seu llibre en un clàssic del sector?

Gairebé tothom ha de parlar alguna vegada en públic, i aquest llibre els ajuda a fer-ho millor. En una o dues hores qualsevol pot aprendre una sèrie de trucs pràctics -trucs professionals- que li permetran fer un bon discurs. El secret de l'èxit d'aquest llibre a llarg termini és que fa que la gent se senti segura.

A quines persones s'adreça el llibre i per què els resultarà útil?

El llibre està escrit per a qualsevol que hagi de parlar en públic, ja sigui per fer una breu xerrada o per pronunciar un discurs més llarg i formal. La capacitat de parlar bé en públic és un dels factors pels quals es jutgen les persones en el món dels negocis. Si es vol triomfar en el món empresarial cal saber ser un bon ponent.

Vostè té una llarga trajectòria com a formadora en llocs molt diferents del planeta. Hi ha diferents estils d'oratòria en zones com els Estats Units, Europa, Japó o Hispanoamèrica?

Cada públic té la seva pròpia forma d'escoltar. Fa poc vaig revisar el discurs d'un executiu nord-americà que anava a una trobada a l'Índia, i vaig posar referències locals del país per crear una proximitat especial amb el públic. Els estils varien segons els països, però cal tenir en compte que també hi ha diferències dins de cada país. Per exemple, als Estats Units si pronuncies un discurs a Nova York, pots parlar més de pressa que si ho fas a l'Oest o al Sud profund. Quan em conviden a fer un discurs o he d'aconsellar a algun alt càrrec que ha de parlar en públic o en un mitjà de comunicació, no em poso a escriure fins que no analitzo el públic. Així és com cal començar sempre: coneix el teu públic abans de planificar el teu discurs o confeccionar el teu PowerPoint.

Quines qualitats ha de tenir una persona per parlar bé en públic?

Els bons oradors són considerats, van ben preparats, aporten dades interessants i es mostren amables. Per sobre de tot, respecten el seu públic. El públic ho nota immediatament i sol respectar al seu torn l'orador.

Té alguna anècdota especialment curiosa sobre aquest llibre?

Després de trenta anys tinc moltes històries divertides. Un executiu va comprar el meu llibre a l'aeroport perquè el seu avió anava amb retard. Després de llegir uns capítols em va trucar perquè fos la seva coach. Vaig treballar amb ell i la seva empresa durant un any, en una dotzena d'importants projectes. I tot gràcies al fet que va topar amb el meu llibre per un avió que anava amb retard. El mes passat un client de Mèxic havia de parlar davant mil persones i en només una hora, per Skype, vam polir el seu discurs seguint els consells del llibre. Però la història que considero més entranyable va ocórrer poc després de publicar-se el llibre, el 1984. Vaig coincidir amb una dona que em va explicar com d'espantada havia estat abans de fer un discurs. Li vaig preguntar com havia aconseguit superar-ho, i em va contestar que havia trobat un llibre on s'explicava molt bé tot el que calia fer. El va seguir pas a pas, ni tan sols es va posar nerviosa i el seu discurs va ser un èxit. No recordava el títol, però em va descriure la coberta. Quan vaig somriure i li vaig dir el meu nom em va donar les gràcies per com l'havia ajudat el llibre.

Quina és la millor manera d'aconseguir que la gent se senti confiada a l'hora de parlar en públic i ho faci bé?

La capacitat per parlar en públic comença a l'escola i la família. I no costa diners. Als pares els aconsello que llegeixin als seus fills des de petits, i que els animin a parlar de la seva vida diària. A les escoles, que incorporin en el currículum les habilitats per parlar. Per exemple, que els estudiants no hagin d'escriure només un exercici sobre ciències, sinó que també el presentin de forma oral. Als professors els recomano que fomentin els debats a l'aula. És una activitat que sempre enforteix la comunicació oral: com més es parla, millor es fa. De totes maneres, fins i tot arribats a l'edat adulta mai és massa tard per aprendre a ser un bon orador. Espero sincerament que el llibre Cómo escribir y pronunciar un discurso ajudi els lectors a guanyar confiança i seguretat com a oradors.