Els Mossos d'Esquadra van haver d'intervenir ahir per posar ordre al caòtic càsting a Girona per seleccionar figurants per al rodatge de la segona part de la taquillera pel·lícula Ocho apellidos vascos, que portarà per títol Nueve apellidos vascos i es rodarà a la regió de Girona.

Centenars de persones que des de les 8 del matí feien cua a les portes del centre cultural La Mercè van veure com després del migdia els organitzadors recorrien la fila escollint els perfils que els semblaven adients, de manera que algunes persones que havien arribat més tard -i fins i tot altres que s'havien "colat"- els passaven al davant, cosa que va encendre els ànims dels sacrificats aspirants a figurant.

En aquest moment, segons va poder comprovar aquest diari i segons van declarar testimonis presencials, els Mossos d'Esquadra van haver d'intervenir per posar ordre quan la gent de la cua ja començava a amotinar-se contra l'organització cridant "fora!, fora!", alçant el puny i amenaçant d'expulsar les persones que consideraven que els passaven al davant.

Tot i haver-hi avis i nens fent moltes hores a la cua, l'organització "no va oferir ni aigua i no hi havia facilitats per trobar els lavabos", va indicar un testimoni. "Se'ls ha escapat de les mans i els policies han hagut d'intervenir i després quedar-se a la porta per controlar la situació", relatava aquesta noia, apuntada al càsting des de feia setmana i mitja, i amb hora a les 4 de la tarda, però quan va arribar li van dir: "aquí no hi ha privilegis" i "prepara't per fer cua fins les 12 de la nit". Segons aquesta jove, que ha preferit reservar la identitat, l'organització va anunciar un segon càsting a Girona per divendres vinent.

Aquest segon càsting no ha pogut ser confirmat per aquest diari, a qui l'organització va impedir l'entrada al recinte i va negar qualsevol declaració.

La productora de la pel·lícula espanyola més taquillera de la història busca 2.000 extres i la resposta dels gironins va ser massiva. A banda de Girona, el càsting continuarà aquesta setmana a Monells, la Bisbal i Llagostera.

A les persones que feien cua, ahir només els van demanar les dades i els van fer una foto, a l'espera de fer una tria en els propers dies. La pel·lícula es comença a rodar l'11 de maig.

L'equip de la pel·lícula, en col·laboració amb administracions gironines, s'ha desplaçat en diverses ocasions fins a la zona del Baix Empordà per escollir les localitzacions, amb un repartiment amb Dani Rovira, Clara Lago, Karra Elejalde, Carmen Machi, Berto Romero, Rosa Maria Sardà i Belén Cuesta.

"Jo vaig rebre un correu electrònic on deien que buscaven perfils per fer de cambrer i també gent asiàtica", va explicar ahir a l'Agència Catalana de Notícies Carla Atienza, de 24 anys, mentre feia cua. A l'anunci del càsting es demana disponibilitat per gravar de l'11 de maig al 17 de juny a Girona, Monells-Cruïlles, la Bisbal d'Empordà i Llagostera.

La Sandra Fleta, que va anar al càsting acompanyada de cinc nens, va declarar: "Ens fa molta il·lusió participar d'aquesta experiència, tots hem vist la primera part de la pel·lícula". "Avui no hem hagut de fer cap prova, ja ens avisaran", va afegir.

Fer d'extra a la pel·lícula és una feina remunerada amb 100 euros diaris més les dietes, segons van apuntar alguns interessats consultats pels periodistes.