Juli Soler, guardonat amb el Premi Nacional de Gastronomia

L'artífex a l'ombra d'elBulli rep el guardó a Tota una vida per "creure en Ferran Adrià i crear un espai sense pairó"

02.06.2015 | 19:29
Una de les últimes imatges del soci fundador d´elBulli.

Juli Soler va ser una peça clau al restaurant elBulli, encara que no tan mediàtic com el xef Ferran Adrià. Per això el jurat dels Premis Nacionals de Gastronomia 2014 li han concedit el guardó Tota una vida a qui va ser soci del cuiner i director de l'antany Millor Restaurant del Món.

La Reial Acadèmia de Gastronomia, que atorga els premis juntament amb la Confraria de la Bona Taula, ha decidit també atorgar el Premi Especial al programa de La 1, produït amb Shine Iberia, "MasterChef Júnior" "per l'inestimable labor d'acostar la gastronomia i la cuina als nens, per donar valor al seu talent als fogons i perquè només formant les noves generacions s'aconseguirà revertir l'obesitat infantil", han informat en una nota.

A Soler (Terrassa, 1949), se li reconeix així haver estat "una peça clau perquè elBulli aconseguís ser el millor i més famós restaurant del món. Encara que més a la "rebotiga que sota els focus mediàtics, va creure en Ferran Adrià i en el projecte de crear un espai sense parió", apunta el jurat.

Soler es va retirar del projecte de continuïtat del restaurant, elBulliFoundation, el 2012, després que se li diagnostiqués una malaltia neurodegenerativa, cosa que va anunciar, visiblement afectat, el seu soci Adrià.

A més de fitxar Ferran Adrià per a la cuina del restaurant de Cala Montjoi (Alt Empordà) el 1984, Soler es va convertir en el seu soci i li va donar suport en els moments més durs, quan la seva cuina creativa, llavors considerada com d'una altra galàxia, no era ni entesa ni apreciada.

També va exercir com a director d'un restaurant que va trencar motllos i va revolucionar la gastronomia espanyola i mundial, treballant colze amb colze amb Adrià durant 30 anys.

Els Premis Nacional de Gastronomia, que es lliuraran el 8 de juny, estan sent revelats a poc a poc per la Reial Acadèmia de Gastronomia. Entre els guardonats ja anunciats es compten, entre d'altres, la cuinera María Marte (El Club Allard) i el sommelier David Robledo (Santceloni), tots dos amb dues estrelles Michelin a Madrid.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

L'obra en qüestió.
La policia libanesa recupera un oli robat que podria ser un quadre original de Dalí

La policia libanesa recupera un oli robat que podria ser un quadre original de Dalí

La Fundació diu que cal més que una fotografia per poder certificar l'autenticitat de la tela ....

Isaki Lacuesta firma el nou espot de la Universitat de Girona

Isaki Lacuesta firma el nou espot de la Universitat de Girona

La Universitat de Girona estrena l'espot dirigit pel director de cinema Isaki Lacuesta amb...

Els arqueòlegs treuen a la llum a l´Escala 17 tombes del Bronze final i l´edat de Ferro

Els arqueòlegs treuen a la llum a l´Escala 17 tombes del Bronze final i l´edat de Ferro

La campanya d´excavacions d´aquest estiu a Mas Vilanera deixa uns resultats que Cultura considera...

Creen el Santander X, per a l´emprenedoria universitària

El Banc Santander i 40 universitats han creat Santander X, una plataforma mundial d'emprenedoria...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema