Els primers humans moderns van tenir parents neandertals propers

Els investigadors han arribat a aquesta conclusió després d'analitzar l'ADN d'un maxil·lar

23.06.2015 | 07:14

Els primers humans moderns a Europa van tenir un avantpassat neandertal que podria haver viscut tan sols «quatre o sis generacions» abans, segons un estudi publicat ahir per la revista britànica Nature. La investigació, desenvolupada per la Medical School de la Universitat de Harvard (Estats Units), extreu aquesta conclusió després d'analitzar l'ADN del maxil·lar de restes d'un humà modern trobats a la caverna Petera Cu Oase, al sud-oest de Romania.
En comparar el material genètic dels neandertals amb el dels primers éssers humans, els científics van obtenir noves evidències que confirmen que les dues espècies van coincidir en el temps i que es van creuar abans del que es creia fins ara.
Els humans moderns es van estendre pel continent europeu fa entre 45.000 i 35.000 anys, mentre que els neandertals es van extingir. No obstant això, recorden els investigadors, els primers éssers humans moderns a Europa, aquells que no procedien d'Àfrica, conserven al voltant del 3 per cent de l'ADN dels neandertals.
En conseqüència, els primers humans moderns es van barrejar amb els neandertals, si bé «l'on i el com»?ho va fer «és menys clar», han indicat els experts.
Per a aquest estudi, els investigadors van extreure informació genèrica d'un grup de fragments de cranis identificat com a Oase 1, que consisteix en una mandíbula que tenia una antiguitat d'entre 37.000 i 42.000 anys.
Segons les seves anàlisis, Oase 1 conserva entre el 6 i el 9,4 per cent de l'ADN dels neandertals, més que qualsevol altre humà modern estudiat fins a la data.
La investigació també va determinar que, des del punt de vista genètic, Oase 1 té més similituds amb els actuals humans a l'Àsia Oriental i amb els natius del continent americà que amb els europeus de l'actualitat. Aquesta troballa, sumada a les proves ofertes per l'arqueologia, suggereix que Oase 1 va formar part d'un grup d'humans que es van barrejar amb els neandertals, però que, però, no va contribuir al desenvolupament dels europeus moderns.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Mare ¿Nostrum?

"Clima mediterráneo" és el títol del nou poemari de Luis Bagué, llibre amb el qual l'autor...

La Festa dels Súpers reuneix unes 190.000 persones a l´Anella Olímpica de Montjuïc

Uns 50.000 espectadors han vist l'espectacle central de la cita, que promou la cura pel medi ambient

Mor als 59 anys la videoartista Núria Font

Va dirigir durant una dècada el VAD, Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals de Girona

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

L'escultora olotina es mostra «molt contenta» d'una mostra que té obres en polièster, altres en...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema