Un coet de la companyia espacial privada SpaceX, sense tripulació i que portava càrrega per a l'Estació Espacial Internacional (EEI), va explotar ahir minuts després del seu llançament.

L'agència espacial nord-americana NASA, que va confirmar el problema poc després de l'enlairament des de Cap Canyar a Florida (EUA), no va precisar les causes de la fallada. «El vehicle va experimentar una anomalia en l'ascens. L'equip està investigant» l'ocorregut, va afirmar la NASA en el seu compte de la xarxa social Twitter.

Les últimes informacions del coet van tenir lloc 2 minuts i 19 segons després de l'enlairament.La càpsula Dragon portava més de dues tones i mitja de subministraments per als sis astronautes de l'Estació Espacial Internacional i un port d'acoplament.

Es tracta de la tercera missió de SpaceX, la primera companyia privada que ha aconseguit un contracte amb el Govern nord-americà per dur a terme aquest tipus d'operacions, que estan patint diversos problemes aquest any. El d'ahir era el setè vol de subministrament del coet a l'estació i en algun d'aquests viatges anteriors ja s'havien produït petites avaries però sempre s'havia aconseguit complir la missió.

Només a finals d'octubre de ?l'any passat, el Cygnus, un altre transbordador no tripulat desenvolupat per la firma Orbital Sciences, també va explotar durant l'enlairament cap a l'EEI.

No obstant això, l'objectiu que té previst ara Elon Musk, director de la companyia SpaceX i cofundador de PayPal i Tesla Motors, és llançar la seva primera missió tripulada el 2017.

Unes hores després de l'accident la NASA va emetre un comunicat on asseguraven estar «decebuts per la pèrdua de l'última missió d'abastiment SpaceX a l'Estació Espacial Internacional. No obstant això, els astronautes estan fora de perill a bord de l'estació i tenen subministrament suficient per als pròxims mesos».

Tot i la pèrdua, la?NASA va lloar SpaceX afirmant que «ha demostrat capacitats extraordinàries en les seves primeres sis missions d'abastiment de càrrega a l'estació, i sabem que poden repetir aquest èxit. Treballarem amb i per donar suport a SpaceX per avaluar el que va passar, entendre els detalls de la fallida i corregir per seguir endavant. Aquest és un recordatori que el vol espacial és un repte increïble, però aprenem de cada èxit i de cada caiguda. L'error d'avui no ens dissuadirà del nostre ambiciós programa de vols espacials tripulats».