La Universitat viu un punt d'inflexió i remunta la crisi, segons els experts

Martí Parellada diu que la reducció del pressupost ha acabat però no es tornarà als nivells d'abans de la crisi

07.07.2015 | 07:30

L'any 2014 ha suposat un punt d'inflexió a la Universitat per superar la crisi, i sembla que aquests centres ja no gestionaran pressupostos a la baixa i s'ha arribat al límit en el descens d'inversió en I+D, van destacar ahir els autors de l'últim informe de la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD).
«Les retallades pressupostàries sembla que estan arribant a la seva fi» i tot fa pensar que la reducció dels pressupostos a la universitat «serà mínima o inexistent», encara que no es tornarà als nivells que hi havia abans de la crisi, va afirmar el coordinador general de l'informe 2014, Martí Parellada.
No obstant això, va dir que es desconeix si tornarà a augmentar el numero d'universitaris després que en els últims tres cursos hagin descendit en més de 80.000 al conjunt de l'Estat espanyol.
Segons l'expert, no hi ha «estudis solvents» que expliquin amb precisió les causes d'aquesta disminució d'alumnes, tot i que va citar l'augment de les taxes, la baixada demogràfica a la franja d'edat universitària o el fet que avui resulta gairebé necessària una «dedicació exclusiva» per estudiar en una universitat.
Parellada va reconèixer que amb taxes més altes i beques més baixes es fa «més difícil» estudiar a la Universitat, que tot això és «una decisió estrictament política» i que un canvi de tendència correspon als «parlaments corresponents».
La Fundació CYD, presidida per Ana Patrícia Botín, té des del 2002 l'objectiu d'analitzar la contribució de les universitats al desenvolupament econòmic i social, va recordar el seu vicepresident, Francesc Solé.
Tant Solé com Parellada van remarcar que la fotografia de la Universitat en 2014 és «un moment d'inflexió». Per a aquesta conclusió es basen en diferents indicadors de l'any passat, especialment la millora la inserció laboral dels titulats.
Així, la taxa d'atur dels titulats universitaris va descendir gairebé un punt i mig i la taxa d'ocupació va augmentar més d'un punt (entorn al 15 % el 2013), «una millora més significativa a Espanya que a la UE», encara que en termes absoluts aquests valors estan per sota dels europeus, va explicar.
Així mateix, els graduats superiors van treballar el 2014 a temps parcial en menor mesura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema