Tenim aquest proper cap de setmana l'Aplec d'Olot , que arriba a la 53a edició. No cal dir que el lloc on es desenvolupa és magnífic, gairebé diria bucòlic, el Parc Nou, tot encatifat de verdor, amb arbres fruiters, una joliua font i un deliciós rierol que el circumval·la.

Demà dissabte, a la tarda com és tradicional es comencen els actes. Cada any s'ofereix un homenatge de reconeixement a algun músic local, aquest any a Marcel Sabaté, nat a Tortellà el 1970 i en el si d'una família eminentment musical. De jovenet el trobem a La Principal d'Olot i després a la Ciutat de Girona, és professor de l'Esmuc i en excel·lent compositor, també creà i dirigeix la GIO Orquestra. A la tarda del dissabte, als locals de Can Trinxeria hi haurà l'acte de reconeixement amb una dissertació a cura de Josep Murlà.

A la nit, al firal una audició amb la cobla La Principal d'Olot que interpretarà diverses sardanes d'en Marcel. El diumenge, com dèiem, en els magnífics paratges del Parc Nou. Hi actuaran les cobles Ciutat de Girona, Tres vents i La Principal d'Olot. L'Aplec es clourà, com és tradicional amb la sardana, Adéu, vila d'Olot, Joan Casanovas, que es ballarà i fins i tot es cantarà per la coral de la Gent Gran d'Olot, portant els balladors espelmes enceses.

la Principal d'Amsterdam obre la gira a l'Escala

Demà dissabte dia 11 de juliol la cobla La Principal d'Amsterdam obrirà la seva Gira 2015 a l'Escala. Serà a les deu de la nit, en una ballada especial que organitzen l'Agrupació Sardanista l'Avi Xaxu i l'Ajuntament de la població, a la plaça de la Sardana.

La cobla girarà per l'Escala, Barcelona, Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Tiana, Castellar del Vallès, Tarragona i Manresa, entre d'altres.

La Principal d'Amsterdam es fundà el 1987 per un grup de músics professionals neerlandesos, liderats pel clarinetista Rolf van Kreveld. La formació ha esdevingut un peculiar miracle: músics holandesos tocant instruments catalans amb una vocació insòlita de promoció de la cobla dintre els cicles de la música contemporània.

En el seu treball discogràfic destaquen les atrevides versions del Llibre Vermell de Montserrat, amb el prestigiós Egidius Kwartet, o bé l'enregistrament de música antiga (Rameau, Praetorius, etc.). La cobla ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya.

festa nacional francesa

Observant l'Agenda notareu que el dies13 i 14 de juliol hi ha moltes audicions a la Catalunya Nord, és que celebren, el dia 14, la gran festa de França, commemorant la presa de la Bastille i l'inici de la revolució

francesa , al 1789. Arreu de França les celebracions són excepcionals i aquí, ultra altres actes festius s'interpreten moltes audicions de sardanes, i òbviament no falta, en la majoria de llocs, la interpretació de La Marsellesa.

Una altra curiositat, que és dóna a Ceret. Corrides de toros, és costum i tradició, a la plaça de braus instal·lada a la població que per aquestes dades és faci «corrida», aquest any l'11 i el 12, però el curiós és que la plaça roman plena de senyeres catalanes, ni l'espanyola, ni «le drapeau national» ( no sé si seran expedientats com el Barça), i a més la música és a càrrec d'una cobla, en aquest cas la cobla Mil·lenària, que interpreta, adaptat per a cobla Pasdobles arranjats per Mas Havart, a la sortida de les «quadrilles» toquen La Santa espina, i a la mitja

part Els segadors. Els coneguts «monosabios», amb argot taurí, porten faixa i barretina vermella.

presentació del disc vila d'amer

Aquest dissabte, 11 de juliol, la Plaça de la Vila d'Amer acollirà, a les 8 del vespre, la presentació del disc de les sardanes guanyadores de les 5 primeres edicions i de les Bases del 7è concurs de sardanes Vila d'Amer Memorial Pere Fontàs. A l'esdeveniment hi actuarà la cobla Ciutat de Girona, que oferirà un concert amb algunes de les sardanes del disc. L'enregistrament compta amb 16 sardanes i l'ha editat 44.1 Estudi de Gravació. La música és de la cobla Ciutat de Girona.