Part de la biblioteca del matrimoni d'artistes Albert Ràfols Casamada i Maria Girona va aparèixer ahir als Encants de Barcelona. Quan el Departament de Cultura es va assabentar, a través de les xarxes socials, que el material dels pintors era als Encants, es va engegar "un operatiu" per intentar paralitzar la venda in situ, que va fer la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra. Quan Serra va arribar, feia cinc minuts que un partcular, Enric Palmitjavila, havia formalitzat la venda i només es van poder immobilitzar els dos lots que encara no s'havien posat a la venda. Aquests dos lots els examinarà i inventariarà dilluns vinent el Departament de Cultura.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va assegurar que "de vegades es produeixen fets difícils d'explicar" i que encara no han pogut saber el motiu pel qual s'han trobat els documents dels artistes als Encants. "Més encara quan em consta que des del MNAC s'ha mantingut contacte periòdicament amb els hereus", va afirmar el conseller.

Palmitjavila, col·leccionista privat i "bibliòfil", va explicar que habitualment va als Encants i que divendres "per casualitat" va fer el recorregut de la plaça i es va adonar que "hi havia un estant on hi havia molt moviment de gent". "M'hi vaig aproximar i vaig veure que era una biblioteca que tenia la seva importància: el noi estava cridant: 'biblioteca Ràfols Casamada!", recorda el col·leccionista, que va dir que es va quedar amb el "remordiment de consciència" que una biblioteca anés a parar als Encants. "Us ho compro tot, tota la biblioteca", va dir Palmitjavila als paradistes, i "després de donar tombs i mercadejar una altra vegada els llibres hem arribat a un acord".

Palmitjavila va dir que el material el vol per completar la seva biblioteca d'art i que, un cop examinats els llibres, es podrà "fer el que vulgui", com ara "intercanvis" amb el Departament de Cultura de la Generalitat però va deixar clar que "això és particular" i "no està dedicat a la revenda".

La directora de la Biblioteca de Catalunya va dir ahir que, abans de negociar, caldrà veure el material.