El Liceu de Sant Agustí de Talavera de la Reina acull aquest estiu l'exposició de càntirs La pell de l'aigua, que mostra com creadors de la talla de Salvador Dalí, Forges o Antonio Mingote han deixat la seva empremta en el disseny i la decoració d'aquest senzill i pràctic element. De fet, la mostra és fruit de l'amistat que unia el col·leccionista amb Dalí i un càntir decorat per l'artista de Figueres juntament amb una fotografia en blanc i negre dels dos amics presideixen l'exhibició.

La mostra, formada per un total de 40 obres, pertany al col·leccionista Ismael Peña i en ella hi han deixat també el seu segell altres grans figures de la pintura contemporània, com Eusebi Sempere, Rafael Canogar, Juan Barjola, Eduardo Úrculo, Manuel Viola, Guillermo Pérez Villalta o Jesús González de la Torre, entre d'altres.

El seu propietari, un cantant d'origen segovià, amant del folklore i col·leccionista d'terrisseria, és també un home molt vinculat al món de la pintura. La idea de col·leccionar aquestes peces va sorgir arran de la seva amistat amb Dalí, quan un dia en què tots dos esperaven una calessa per anar a la Fira de Sevilla, va aparèixer una senyora amb un càntir que va ser adquirit i decorat pel pintor.

A partir d'aquesta primera obra decorada per Dalí en els anys 70, Ismael ha anat posant aquest element en mans de diferents artistes, amb l'objectiu d'unir la tradició terrissera amb l'art "culte" dels grans pintors, ressalta.

Així, aquest vas quotidià s'ha convertit en el llenç sobre el qual cada autor ha anat plasmant la seva creativitat, decorant amb diversos motius, alguns d'ells eròtics o taurins. "És increïble la imaginació que han malbaratat tots perquè cada un, amb la seva personalitat, li ha donat un tracte diferent", assenyala Ismael, que al llarg dels anys s'ha fet amb un important nombre de peces.

Segons el col·leccionista, al principi els artistes participants tenien "cert rebuig" davant d'aquesta figura rodona, però finalment els ha suggerit idees "totalment diferents".

El nom de l'exposició, La pell de l'aigua, com relata el mateix col·leccionista, es deu a que el càntir "és una espècie de pell que recobreix l'aigua perquè estigui fresca".

Domingo Portela,fundador de l'Associació d'Amics del Museu Ruiz de Luna, diu que és "un luxe" tenir una exposició "única", en la qual la ceràmica es converteix en "un suport pictòric amb significat propi, on els diferents pintors imprimeixen la seva idea i la seva obra".