Curiositats sobre els esquerrans

Aquest dijous és el Dia Internacional d'aquestes persones, que pateixen algunes dificultats en el seu dia a dia

17.08.2015 | 07:23
Els esquerrans tenen més problemes mentals

Aquest dijous, 13 d'agost, se celebra el Dia Internacional dels esquerrans. Durant aquesta jornada, esquerrans de tot el món intenten donar a conèixer i ajudar a reduir les dificultats que pateixen les persones que escriuen i utilitzen preferentment el costat esquerre del seu cos. Aquesta jornada està promoguda des de l'any 1976 per la Internacional d'Esquerrans (Lefthanders International).

Aproximadament un 13% de la població del planeta és esquerrana. La raó per la qual una persona és esquerrana és el cervell, que determina quin costat del cos és el dominant en un individu. Dividit en dos hemisferis, el cervell controla de manera "creuada" el cos. L'hemisferi esquerre controla el costat dret del cos i viceversa, de manera que en el cas dels esquerrans, el costat dret del seu cervell és el predominant.

Ser esquerrà és hereditari

Encara que no es coneix una raó definitiva per la qual algunes persones escriuen amb l'esquerra, es pensa que els gens estan molt presents a l'hora de ser esquerrà i és molt probable que si tu ets esquerrà, els teus fills també ho siguin.

Més esquerrans que esquerranes

Ser esquerrà és més comú entre els homes que les dones. Encara que tampoc hi ha raó aparent per a aquesta diferència, s'estima que hi ha un 13 per cent d'homes esquerrans al món, mentre que en el cas de les dones, el percentatge es redueix a un 9%.

Perseguits per la Inquisició

Ser esquerrà no ha estat sempre una característica més. Les persones que escriuen amb l'esquerra han estat històricament perseguits. Un exemple clar va ser el de la Inquisició, que va perseguir, va condemnar i va cremar vius a nombrosos esquerrans per considerar-los "servidors de Satan".

Esquerrans famosos

Moltes personalitats al món han estat i són esquerranes. Leonardo da Vinci, considerat com a major geni artístic de la història, era un d'ells. Escrivia de dreta a esquerra i començant per l'última pàgina, és a dir, escrivia en forma especular. Això ho feia per evitar que la tinta emborronara seus treballs.

Charles Chaplin, l'actor de cinema mut més famós de la història, també era esquerrà, com es pot apreciar en les seves hilarants actuacions en pel·lícules com 'El Gran Dictador' o 'Llums de ciutat'. El primer president afroamericà de la història dels EUA, Barack Obama, també és esquerrà. Alguns experts consideren que els esquerrans tenen més talent per al llenguatge, la qual cosa encaixaria amb les extraordinàries dots comunicatives de l'inquilí de la Casa Blanca.

Així mateix, Friedrich Nietzsche, l'autor d'Així parlà Zaratustra, també era esquerrà. A la petita pantalla un dels esquerrans més famosos és Ned Flanders, el veí dels Simpsons que té la virtut de treure de polleguera a Homer. Flanders sap treure partit a aquesta circumstància i en un moment de la sèrie és propietari de Leftorium, una botiga per a esquerrans.

Avantatge en alguns esports

Segons diversos estudis el fet d'estar en minoria condueix a alguns a tenir una visió més global de les coses. En esports com el tennis o la boxa ser esquerrà pot descol·locar el contrari. Rafa Nadal o Manny Pacquiao són respectius exemples. Alguns dels millors futbolistes de la història, com Maradona o Messi, també han tingut una 'esquerra d'or'.

Poble 'Mà Esquerrana'

Un poble dels EUA es diu 'Left hand' (mà esquerra). Està situat a l'estat de West Virginia. La seva població en 2009 no superava els 400 habitants.

Una botiga exclusiva a Londres

Ficció dels Simpsons a part, la botiga per a esquerrans més famosa del món es diu Anything Left-Handed i està a Londres. Va ser creada el 1968, pionera en el seu gènere. Fins a 2006, era al carrer Bewer 53, al centre de la capital britànica. Ara només ven per internet.

La sinistrofobia

La sinistrofobia es defineix com una persistent, anormal i injustificada por a les coses situades a l'esquerra, a agafar coses amb la mà esquerra o bé als esquerrans. Els qui la pateixen consideren a l'esquerra de mal averany. Les supersticions que la condemnen han fet efecte en aquestes persones, fins arribar a produir molta ansietat i fins a atacs de pànic en casos greus.

Malalties més freqüents

Una recent investigació publicada a la revista Neuropsychologia ha posat de manifest que els esquerrans tenen un major risc de tenir certs problemes de salut mental, com el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH), dislèxia i fins i tot esquizofrènia. Mostra d'això seria que mentre que els esquerrans representen només el 10 per cent de la població, un 20 per cent dels esquizofrènics són esquerrans

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema