El Papa concedeix que s'absolgui de l'avortament durant el Jubileu

Els capellans podran atorgar el perdó a les dones que es mostrin penedides del seu pecat

02.09.2015 | 00:00
Francesc concedeix el perdó a les dones que hagin avortat.

El papa Francesc va concedir ahir als sacerdots el poder per absoldre «el pecat d'avortament als que ho han practicat i que estiguin penedits de cor», durant el Jubileu de la Misericòrdia que comença el pròxim 8 de desembre i se celebrarà fins al 20 de novembre de 2016. Així es llegeix en una carta enviada al president del Pontifici Consell per a la promoció de la Nova Evangelització, Rino Fisichella, i encarregat d'organitzar l'Any Sant extraordinari convocat pel pontífex i publicada ahir per l'oficina de premsa del Vaticà.
Segons la doctrina catòlica, l'avortament és un pecat greu que comporta excomunió i un sacerdot només el pot absoldre per ordre d'un bisbe o del pontífex. «El perdó de Déu no es pot negar a tot aquell que s'hagi penedit», amb aquesta premissa Francesc explica la decisió de concedir als sacerdots que absolguin pecats considerats greus per l'Església. «També per aquest motiu he decidit concedir a tots els sacerdots per a l'Any Jubilar, no obstant qualsevol qüestió contrària, la facultat d'absoldre del pecat de l'avortament als que ho han practicat i penedits de cor demanen per això perdó», reconeix el Papa.
El pontífex argentí afirma que «un dels greus problemes del nostre temps és, certament, la modificació de la relació amb la vida» i que «alguns viuen el drama de l'avortament amb una consciència superficial, gairebé sense adonar-se del gravíssim mal que comporta un acte d'aquest tipus». Però molts altres, en canvi, afegeix el Papa, «fins i tot vivint aquest moment com una derrota, consideren no tenir un altre camí per on anar». «Penso, de manera especial, en totes les dones que han recorregut a l'avortament. Conec bé els condicionaments que les van conduir a aquesta decisió», escriu.
La carta continua: «Sé que és un drama existencial i moral. He trobat a moltes dones que portaven en el seu cor una cicatriu per aquesta elecció soferta i dolorosa. El que ha passat és profundament injust, però, només el fet de comprendre-ho la seva veritat pot consentir no perdre l'esperança». Bergoglio recomana, en aquest punt als sacerdots, que «s'han de preparar per aquesta gran tasca sabent conjugar paraules de genuïna acollida amb una reflexió que ajudi a comprendre el pecat comès, i indicar un itinerari de conversió».
En la butlla (document) en la qual el Papa convocava el Jubileu ja s'incloïa que una de les novetats serien les anomenades «Missioners de la Misericòrdia», sacerdots enviats per Francesc per predicar i confessar també els anomenats «pecats reservats a la seu apostòlica», entre ells l'avortament. Amb aquesta carta, el Papa explica amb tot detall i dóna instruccions sobre com obtenir la indulgència plenària durant aquest Any Sant dedicat a la Misericòrdia.
«Per viure i obtenir la indulgència els fidels estan cridats a fer un breu pelegrinatge cap a la Porta Santa, oberta a cada catedral o a les esglésies establertes pel bisbe diocesà i en les quatre basíliques papals a Roma, com a signe del desig profund d'autèntica conversió», afegeix el Papa.

Només durant l'Any Jubilar
El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, va explicar ahir que la decisió del Papa «no és una atenuació de la gravetat del pecat (l'avortament)», així com «no vol de cap manera minimitzar la gravetat del mateix». El que vol, va afegir, és donar «una senyal d'extensió de la manifestació de Misericòrdia en termes més accessibles i disponibles per part de l'Església». El portaveu va puntualitzar a més que aquesta decisió «no és per sempre», sinó únicament durant l'any jubilar, que començarà el pròxim 8 de desembre i conclourà el 20 de novembre del 2016.
D'altra banda, ahir es va donar a conèixer que el papa Francesc recorrerà en processó Central Park el proper 25 de setembre per permetre que milers de persones puguin veure de prop durant la seva visita a Nova York. «La processó a Central Park donarà a milers de novaiorquesos l'oportunitat de trobar-se cara a cara amb el papa Francesc», va assenyalar en un comunicat l'actual alcalde de la ciutat, Bill de Blasio.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema