L'escriptor nord-americà Don Winslow va guanyar ahir la IX edició del Premi Internacional RBA de Novel·la Negra amb l'obra El Cartel, un guardó dotat amb 125.000 euros. L'obra de Winslow, que s'havia presentat al prestigiós premi amb el pseudònim de Frankie Machine, ha estat seleccionada per un jurat integrat per Soledad Puértolas, Lorenzo Silva, Antonio Lozano, el llibreter Paco Camarasa i l'editor Manel Martos.

Don Winslow (Nova York, 1953) és un dels autors de gènere negre més llegits del món, que ha publicat a vint-i-vuit països i ha escrit disset novel·les, entre les quals El poder del perro, Los reyes de lo cool, SalvajesEl invierno de Frankie Machine. El Cartel serà publicat per RBA el mes d'octubre vinent.

Winslow, fill d'un mariner i d'una bibliotecària, va créixer en un poble costaner de Rhode Island en un ambient familiar de devoció per la literatura.

Amb disset anys va posar rumb a la Universitat de Nebraska, on es va llicenciar en Estudis Africans, i durant els seus anys universitaris va viatjar al sud d'Àfrica, iniciant un vincle amb el continent que ha perdurat fins als nostres dies.

Instal·lat a Nova York, va exercir de gerent de sales de cinema i d'investigador privat mentre intentava obrir-se camí com a escriptor. Va obtenir un màster en Història Militar i va començar a treballar com a guia de safaris.