Les conselleries de Cultura del Govern català i balear estan en "converses avançades" per organitzar conjuntament l'Any Llull, que se celebrarà el 2016 pel setè centenari de la mort de l'escriptor i pensador mallorquí. Així ho va avançar el director de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, com "la millor notícia" possible per impulsar una programació que prendrà una nova dimensió i, per a Susanna, farà possible orquestrar un programa "molt més potent" per abast territorial i recursos. Quan es concreti aquesta operació -"en poques setmanes"-, es constituirà un sol comitè organitzador entre els governs català i balear, i els respectius actors encarregats de l'execució de l'Any Llull, és a dir, el propi IRL, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB).

Les activitats, però, no es desviaran del gran repte: "treure Ramon Llull de l'acadèmia". Si bé l'Any Llull arrencarà aquest novembre a Palma amb un congrés internacional sobre la figura de l'autor, i clourà al cap d'un any a Barcelona amb una cita similar, l'objectiu de la commemoració és, segons remarca Susanna, sobrepassar l'estadi acadèmic i fer prendre consciència a la gent "que la nostra cultura compta amb un personatge universal d'una importància equiparable a Dante, Goethe o Shakespeare, com diu el mateix Harold Bloom".

Commemoració internacional

Un dels propòsits és fer arribar la commemoració també fora de Catalunya i les Illes, i més enllà de la xarxa d'universitats internacionals on l'IRL té presència. En aquest sentit, el director de l'organisme va avançar que vol "focalitzar els recursos" en aquelles ciutats i països on Llull va tenir una presència "física i intel·lectual important". Milà, Venècia, Roma o Nàpols a Itàlia, París i Montpellier a França, Londres i alguna ciutat alemanya són els principals punts on es volen ?organitzar actes. Actes, de nou, pensats per donar visibilitat i relleu a la figura de Ramon Llull entre els ciutadans.

En aquesta línia, Susanna va subratllar que s'està preparant una exposició "petita i portable" sobre l'obra de Llull, i específicament sobre El llibre d'Amic e Amat. Aquesta és segurament la porta d'entrada més "didàctica i seductora" perquè el lector pugui relacionar-se amb la seva obra. "Comptem amb un gran regal, que són el centenar llarg d'il·lustracions que Apel·les Fenosa va fer per la traducció francesa d'aquesta obra", va concretar el director de l'IRL. A més, Susanna va reivindicar l'actualitat de Ramon Llull apuntant que l'autor és un dels escassos referents -històrics- de diàleg entre Occident i l'Islam, "cosa que el converteix en una figura que pot jugar un paper importantíssim en un moment de crisi màxima entre aquestes dues civilitzacions". Per això, va assenyalar, negocien ?l'organització d'un acte amb ?l'Institut del Món Àrab en el qual autors de prestigi, com Tahar Ben Jelloun, puguin implicar-se en algun debat.

Col·laboració de Barceló

Àlex Susanna també va anunciar que l'artista mallorquí Miquel Barceló va respondre "de manera entusiasta" la petició per part de l'IRL de crear alguna peça coincidint amb l'Any Llull, inspirant-se en l'autor. De fet, segons va concretar, Barceló "ja treballa" per incorporar a les dues exposicions que organitzarà el mes de març a París (al Museu Picasso i a la Biblioteca Nacional Francesa) seccions "molt potents dedicades a Llull".

Aquestes són algunes de les línies i activitats que prepara l'organització de l'Any Llull, a l'espera d'incorporar les Illes Balears. Un programa que "pot portar moltes sorpreses a nivell internacional", va vaticinar Susanna. "No cal dir que també treballem des de fa un parell d'anys perquè es retradueixi l'obra de Llull en casos que ja s'havia traduït, o es tradueixi per primera vegada en llengües noves", va afegir el director de l'IRL.